Video zachycující zabití japonského novináře islamisty je zřejmě pravé

Video s údajným stětím japonského novináře Kendžiho Gotoa bojovníky Islámského státu je zřejmě pravé. Po mimořádné schůzi japonské vlády to dnes prohlásil ministr obrany Gen Nakatami. „Vysokou pravděpodobnost“ podle něj potvrdila analýza tokijské policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ještě včera demonstrovali v Japonsku za propuštění zadržovaného Japonce Kendžiho Gotoa

Ještě včera demonstrovali v Japonsku za propuštění zadržovaného Japonce Kendžiho Gotoa | Zdroj: Reuters

„Policie se domnívá, že na videu je skutečně zachycen Kendži Goto. Video je s vysokou mírou pravděpodobnosti autentické,“ řekl Nakatami.

Premiér Šinzó Abe svolal v sobotu mimořádnou schůzi japonské vlády a rady národní obrany, na níž krizový štáb podal informaci o pravděpodobném osudu Gotoa. „Jsem silně rozhořčen tímto nelidským a odporným teroristickým činem,“ sdělil před zasedáním novinářům premiér.

„Japonsko bude spolu s mezinárodním společenstvím usilovat o to, aby osoby zodpovědné za tento zločin pohnalo před spravedlnost,“ řekl premiér.

'Obludný' zločin teroristů v prohlášení odsoudil americký prezident Barack Obama.

„Spojené státy tento hyenismus odsuzují. Jako součást široké koalice spojenců a partnerů budou USA podnikat další rozhodné akce k oslabení a definitivnímu zničení Islámského státu,“ uvedl prezident.

Tvrdými slovy odsoudil vraždu japonského novináře i britský premiér David Cameron a francouzský prezident François Hollande.

Nejnovější záznam

Na záznamu je vidět muž se zahalenou hlavou stojící nad Gotoem s nožem u jeho krku. Následně záběry ukazují tělo, na kterém je položena hlava.

„Kvůli vašemu lehkovážnému rozhodnutí zúčastnit se války, kterou nelze vyhrát, neusmrtí tento nůž pouze Kendžiho, ale bude pokračovat a způsobí masakr kdekoli, kde budou nalezeni vaši lidé. Nechť začne japonský zlý sen,“ pronesl podle Reuters muž s nožem v projevu určeném japonskému premiérovi.

Sedmačtyřicetiletý japonský novinář a dokumentarista Goto odjel do Sýrie loni v říjnu. Údajně se chtěl pokusit vyjednat propuštění Haruny Jukawy, dalšího Japonce drženého islamisty.

Radikálové za ně chtěli 200 milionů dolarů, které měly být vyplaceny do pátku 23. ledna. Před týdnem se objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z kolegovy smrti japonského premiéra Šinzóa Abeho.

Podle japonské vlády je záznam s Kendžiho popravou nejspíš pravý | Foto: Reuters

Kromě Japonce islamisté podle všeho nadále zadržují také jordánského armádního pilota. Jordánsko a Japonsko se snažili zajistit jejich propuštění. Japonští činitelé ale podle dřívější dnešní zprávy Reuters připustili, že tyto snahy zůstávají na mrtvém bodě a situace byla vysoce nepředvídatelná.

Nejnovější nahrávka se podle Reuters o jordánském pilotovi nezmiňuje. Radikál, který na ní hovoří, má stejný britský přízvuk jako muž na dřívějších videonahrávkách IS, které také zachycují smrt rukojmích.

Podobně jako rukojmí islamistů na dřívějších videích má i Goto oranžovou vězeňskou kombinézu. Po celou dobu zhruba minutové nahrávky nepromluví.

Oba muži se nachází v hornaté krajině, která se podle všeho odlišuje od pouštní oblasti zachycené na předešlých nahrávkách.

Islámský stát - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme