Islámský stát bojuje v Afghánistánu proti Tálibánu. Desítky džihádistů zemřely

V Afghánistánu zemřely při bojích mezi Tálibánem a Islámským státem desítky ozbrojenců. Extrémní džihádistické skupiny proti sobě v posledních týdnech bojují v západní části země. Afghánská státní bezpečnost nechce do vzájemných střetů džihádistů vstupovat, dokud neohrozí životy civilistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Afghánistánu zemřely při bojích mezi Tálibánem a Islámským státem desítky ozbrojenců (ilustrační foto)

V Afghánistánu zemřely při bojích mezi Tálibánem a Islámským státem desítky ozbrojenců (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Svět musí pochopit, jak ohromnou hrozbou je Islámský stát pro země západní a střední Asie,“ řekl afghánský prezident Ašraf Ghání už v březnu americkému kongresu.

„Teroristická hnutí hledají nové základny pro své operace a Afghánistán je první na řadě. Islámský stát už posílá první skupiny, které mají v jižní a západní části země otestovat naši zranitelnost,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát bojuje v Afghánistánu proti Tálibánu. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Islámský stát se přihlásil mimo jiné k dubnovému bombovému útoku v Džalálábádu, při kterém zemřelo přes 30 civilistů.

Tálibán je hnutí s afghánsko-pákistánskými kořeny. V jeho řadách působí především Paštuni, tedy příslušníci největší etnické skupiny v zemi. Talibán má politické ambice pouze v rámci Afghánistánu.

Oproti tomu Islámský stát sdružuje džihádisty z celého světa. Za cíl si klade bořit hranice mezi jednotlivými muslimskými zeměmi a šířit světový islámský chalífát.

Rozdílu mezi hnutími si je vědom i prezident Ghání. Tálibánu proto za určitých podmínek nabízí usmíření a dokonce i podíl na vládě.

Cizinci i rekrutovaní bojovníci Tálibánu

„Představitelé Tálibánu by se měli rozhodnout, že nebudou Al-Káidou, ale že budou především Afghánci. A pokud se rozhodnou být Afghánci, budou v naší společnosti vítáni,“ zopakoval.

Stále není jasné, do jaké míry jsou členové afghánského Islámského státu bývalými bojovníky Tálibánu a nakolik se jedná o nově příchozí džihádisty z jiných částí světa.

Proti Islámskému státu teď bojuje především Irák, který oficiálně oznámil ofenzivu proti Ramádí. Džihádisté se města zmocnili před více než týdnem.

Začátek rozsáhlé operace ovšem formálně oznámil mluvčí šíitských milicí, a nikoliv mluvčí irácké armády. Právě milice zřejmě mají během vojenské akce hlavní slovo, což nelibě nesou například Spojené státy. Obávají se, že se tak prohloubí sektářský rozměr celého konfliktu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme