Islámský stát dobyl území severně od Aleppa, povstalcům může přerušit zásobování z Turecka

Skupině Islámský stát se podařilo vytlačit syrské povstalce z několika vesnic severně od Aleppa. Za poslední měsíce je to největší úspěch džihádistů v oblasti u tureckých hranic. Přiblížili se na pouhých pět kilometrů od města Azáz, které je důležitým centrem zásobování povstaleckých skupin. Před Islámským státem se daly na útěk desítky tisíc lidí, hranice do Turecka ale pro ně zůstávají uzavřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské jednotky vedené Kurdy útočí u města Rakka

Syrské jednotky vedené Kurdy útočí u města Rakka | Zdroj: Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu odsoudil fakt, že američtí vojáci, kteří cvičí Syrské demokratické síly proti Islámskému státu, nosí označení kurdských jednotek YPG:

"To pak můžou klidně nosit označení Islámského státu nebo Nusry. A když říkají, že kurdská YPG pro ně není teroristická organizace, jako ty ostatní, pak uplatňují dvojí měřítko.“

Syrské demokratické síly jsou podporované Spojenými státy a jejich jádro tvoří právě Kurdové. Americký prezident Obama v dubnu oznámil vyslání 250 vojáků na pomoc těmto silám.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme