Islámský stát mění taktiku, kvůli porážkám na bojišti útočí stále častěji na civilisty

Takzvaný Islámský stát ztrácí pozice v Sýrii i Iráku, také proto stupňuje teroristické útoky na civilní cíle. Naposledy povraždil na 150 lidí v městech Tartús a Džabla v syrské pobřežní provincii Latákíja. Experti v této souvislosti varují, že islamisté mohou udeřit také v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při útocích spáchaných ve dvou městech na syrském pobřeží přišlo o život přes 100 lidí

Při útocích spáchaných ve dvou městech na syrském pobřeží přišlo o život přes 100 lidí | Zdroj: ČTK

Na bojišti má sice Islámský stát stále desetitisícové jednotky vyzbrojené moderní i těžkou technikou, islamisté jsou ale aktivní v mnoha různých částech jak Sýrie, tak Iráku.

V Sýrii čelí na jedné straně úderům vládních jednotek podporovaných ruským letectvem, zejména severně od Palmýry nebo u města Daj az-Zaur, což je metropole stejnojmenné provincie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát mění taktiku, kvůli porážkám na bojišti útočí stále častěji na civilisty. Podrobnosti zjišťoval Robert Mikoláš

Rakku, samozvané hlavní město Islámského státu, navíc bombardují Američané a Syrské demokratické síly v čele s Kurdy tam chystají ofenzívu.

Zároveň pokračují střety mezi Islámským státem a ostatními, zejména radikálními skupinami napříč Sýrií. V Iráku pak islamisté čelí ofenzívě irácké armády, takže postupně ztrácí půdu pod nohama.

Právě proto posílá Islámský stát sebevražedné atentátníky do měst, na autobusová nádraží či dokonce do nemocnic. Chce způsobit co nejvyšší civilní ztráty a vyvolat strach i chaos.

Mladík z obce Džabla například vypověděl, že když slyšel první výbuch v nemocnici, běžel dovnitř pomáhat raněným. V tu chvíli se ale na pohotovosti odpálila další atentátnice. Na místě zůstalo přes 40 mrtvých, raněné pak rozváželi do soukromých zdravotnických zařízení.

Vlna sedmi sebevražedných útoků byla předem připravená a koordinovaná, ve stejný den udeřil Islámský stát také v Jemenu, v minulých dnech zase v Bagdádu.

V nedávné době došlo ke krvavým masakrům i ve Francii a Belgii. Není vyloučené, že Islámský stát chystá další útoky a že se pokusí infiltrovat do Evropy, jak k tomu před pár dny vyzval jeho vůdce Abú Bakr al-Bagdádí. Během pondělního slyšení v Evropském parlamentu na to ostatně upozornil i šéf protiteroristické sekce Europolu Manuel Navarrete Paniagua.

Podle něj islamisté zneužívají uprchlickou krizi a spolu s běženci pronikají do evropských zemí. V řadách Islámského státu navíc bojují tisíce džihádistů s evropským pasem, kteří se přes Turecko vrací do rodných zemí. Experti proto volají po přísnějších kontrolách i obezřetnosti.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme