Islámský stát přišel v Sýrii o jednu z posledních zásobovacích tras z Turecka

Syrští povstalci vytlačili Islámský stát ze strategického města Ráí na severu země. Džihádisté tak přišli o jedno z posledních logistických center, kudy přes Turecko získávali nové bojovníky a dodávky. Skupina Islámský stát kontroluje ještě asi 50 kilometrů území podél hranice s Tureckem. Džihádisté ale v Sýrii postupně ztrácejí pozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát ovládal Palmýru po dobu asi 10 měsíců

Islámský stát ovládal Palmýru po dobu asi 10 měsíců | Zdroj: Reuters

Následky mnohaměsíční přítomnosti Islámského státu se odstraňují v Palmýře:

"Při odminovávání používáme vycvičené psy, je to ale v tom horku únavné. Těžké to je pro nás vojáky a těžké je to také pro naše psy. V Rusku je teď ostatně ještě pořád zima," říká člen ruského týmu, který Palmýru čistí od výbušnin.

V Sýrii je celkem 50 ruských specialistů na odminování, roboti a také tři labradoři, kteří mají pyrotechnikům pomáhat. Podle odhadů potrvá odminování Palmýry minimálně několik měsíců.

Bojovníci Islámského státu v týdnu unesli asi dvě stovky pracovníků cementárny nedaleko Damašku, když zaútočili na pozice syrské armády.

V Sýrii platí od konce února příměří, které se nevztahuje na radikální skupiny. Boje proti nim pokračují a jsou zvlášť silné v oblasti Halabu na severu země.

Syrská armáda tam bojuje proti členům radikální skupiny An-Nusra. Její členové v úterý sestřelili vojenské letadlo a An-Nusra zajala pilota, který se katapultoval.

Radikálové ve středu také ostřelovali kurdskou čtvrť města Halab a zabili tam 18 civilistů, mezi nimi děti a těhotnou ženu.

IS oznámil ve středu zahájení útoků na lokality severovýchodně od Damašku. Zaměřil se na elektrárnu a na vojenské letiště v Dumajru.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme