Islámský stát proměnil sever Iráku v 'krvavé popraviště', tvrdí Amnesty International

Organizace Amnesty International má nové důkazy o etnických a nábožensky motivovaných čistkách, které na severu Iráku provádějí ozbrojenci z extremistické organizace Islámský stát. Podle panarabského deníku Al-Quds stojí za Islámským státem bývalí čelní představitelé režimu svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, včetně jeho nejstarší dcery Raghad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolubojovníci odvážejí rakve iráckých šíitských dobrovolníků, kteří byli zabiti při střetech s ozbrojenci Islámského státu

Spolubojovníci odvážejí rakve iráckých šíitských dobrovolníků, kteří byli zabiti při střetech s ozbrojenci Islámského státu | Zdroj: Reuters

Podle zprávy Amnesty International se Islámský stát zaměřuje hlavně na náboženské menšiny křesťanů a jezídů a také na vyznavače šíitského islámu. Lidskoprávní organizace ve zprávě uvádí, že extremisté proměnili region v "popraviště nasáklé krví".

Za militantní organizací Islámský stát podle expertů stojí příznivci iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Když islamistům padlo do rukou největší severoirácké město Mosul, nejstarší dcera Husajna Raghad poslala teroristům pozdravy a poděkování.

Doslova řekla, že "vděk za tato vítězství patří bojovníkům mého otce a strýčkovi Izzatovi al-Dúrímu", tedy rodinnému příteli. Nechtěně nebo možná záměrně tak odkryla informaci o angažmá bývalých předáků jejího otce v Islámském státě.

Pro dceru Saddáma Husajna to bylo určitě důležité, protože od pádu režimu žije v exilu v Jordánsku a slíbila, že se k politice nebude vyjadřovat.

'Saddámova odplata'

Podle pozorovatelů se dá s nadsázkou říci, že Islámský stát a jeho řádění v Iráku je jakousi "opožděnou odplatou" režimu Saddáma Husajna. S výjimkou trochu tajemného šéfa Islámského státu Abú Bakra Bagdádího je totiž v řadách této teroristické skupiny řada bývalých exponentů režimu Saddáma Husajna.

Patří mezi ně například i Izzat al-Dúrí, někdejší pravá ruka Saddáma, dnes hlava zakázané strany Baas, na jehož dopadení je už léta vypsána odměna 10 milionů amerických dolarů. Dúrí údajně plánoval vojenské tažení islamistů v Iráku dva roky.

A není rozhodně sám. Komentátoři upozorňují, že Islámský stát spojil mladé radikály a veterány režimu Saddáma Husajna, včetně nejvyšších špiček.

Irák | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme