Islámský stát si na sebe vydělává prodejem ropy i archeologických památek

Islámský stát se od jiných teroristických organizací liší tím, jak získává prostředky na financování války. Přestože je napojen na některé bankéře v oblasti Perského zálivu, příspěvky sympatizantů tvoří, oproti třeba Al-Káidě, jen minimum jeho příjmů. Věnuje se spíše prodeji ropy a rozkrádání archeologických památek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena na turecko-syrské hranici

Žena na turecko-syrské hranici | Foto: Lefteris Pitarakis | Zdroj: ČTK

V poslední době dokonce organizuje i ilegální vykopávky. Vydělává také díky tradičním zločineckým aktivitám, jako jsou vydírání nebo únosy a následné požadování výkupného. Experti odhadují, že celkové zisky Islámského státu jsou obrovské.

„Od poloviny června je to asi milion dolarů denně jen z prodeje pašované ropy. Dále pak na výkupném letos získali asi 20 milionů dolarů. Každý měsíc také získají několik milionů z vydírání civilního obyvatelstva v oblastech pod jejich kontrolou,“ přiblížil náměstek pro terorismus a finanční špionáž amerického ministerstva financí David Cohen.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, kde bere Islámský stát prostředky na financování války, se zajímal redaktor Ondřej Bouda

Prodej muzejních exponátů a nálezů z ilegálních vykopávek pak prý mohl vynést až miliardu dolarů. Dovoz památek z Iráku do Spojených států vzrostl za poslední rok o stovky procent. Nedávné vyšetřování prokázalo, že pouze artefakty z jediné syrské oblasti se prodaly za 36 milionů dolarů.

Zboží od Islámského státu kupují podle zpravodajských agentur turečtí nebo kurdští překupníci. Ropu je od něj ale prý nucen odebírat i Bašár Asad. Tedy ti, kdo proti Islámskému státu bojují, ho na druhé straně pomáhají financovat.

Ještě zajímavější je to u vykopávek. Islámští radikálové sice ničí památky nevyčíslitelné hodnoty jako kacířské, zároveň si ale dobře uvědomují jejich hodnotu, a tak napřed vykradou vše, co se dá odnést. Tyto artefakty pak končí v soukromých sbírkách po celém světě.

Už měsíc odolává IS v Sýrii náletům spojenců. Je nutné nasadit pozemní jednotky, tvrdí experti

Číst článek

V poslední době Islámský stát dokonce umožňuje amatérské vykopávky a navíc s nimi pomáhá, například poskytuje těžkou techniku. Případné nálezy ovšem potom daní až 50 procenty z jejich hodnoty. Takových lokalit jsou na území, které Islámský stát kontroluje, údajně tisíce. Vzniká tak nevyčíslitelná škoda na světovém dědictví.

Odříznout Islámský stát od zdroje příjmů je velmi složité. Zisky z ropy mu sice v poslední době pravděpodobně klesly, protože rafinerie patří mezi hlavní cíle spojeneckých náletů, a úřadům okolních zemí se daří rozbíjet překupnické skupiny, radikálové ale poměrně rychle nashromáždili obrovské bohatství, takže mají finance na dlouho dopředu.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme