Islámský stát údajně sepsal pravidla pro novináře, musí přísahat věrnost vůdci Bagdádímu

Američané se svými spojenci bombardují pozice džihádistů na mnoha místech v Sýrii a Iráku. Islámský stát se přesto urputně snaží dobýt mimo jiné syrské Kobani a zdá se, že se na svém území snaží upevnit moc například sepsanými pravidly pro práci novinářů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrsko-kurdské město Kobani dobývají džihádisté z Islámského státu

Syrsko-kurdské město Kobani dobývají džihádisté z Islámského státu | Zdroj: Reuters

Islámský stát údajně vydal pravidla pro novináře, kteří pracují na území ovládaného džihádisty. Zahraniční novináři ale z těchto oblastí odcházejí. Syrští buď také odešli, nebo přestali být aktivní.

O svých zkušenostech s Islámským státem mluvil s redaktory listu Boston Globe také americký novinář James Foley, než ho únosci zavraždili:

„Oni předpokládají, že jste prostě špion, a vy musíte dokázat, že nejste. Musíte si tedy pořád dávat velký pozor, co přesně jim říkáte.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O pravidlech, která musí podle Islámského státu dodržovat novináři na jeho území, informoval zpravodaj Štěpán Macháček

V bodech kodexu novinářů je například uvedeno, že musí přísahat věrnost vůdci abú Bakru Bagdádímu.

O svých reportážích musí předem informovat úřady Islámského státu a nesmí spolupracovat s médii, která jsou na černé listině. Na tu patří jak západní média, tak některé arabské televizní stanice.

Islámský stát po zatím poslední vraždě západního zajatce, britského řidiče Alana Henninga, ukázal další případnou oběť. Má se jí stát Američan Peter Kassig, který ale přestoupil na islám.

Americké letectvo pokračuje v úderech na pozice džihádistů v okolí Kobani

Číst článek

Tento 26letý muž údajně konvertoval na islám hned po svém únosu a začal si říkat Abdar Rahmán Kassig. Informoval o tom francouzský novinář, který byl s Kassigem zadržovaný. Nakonec ho ale propustili. Podle něj přestoupení na islám pomáhá Kassigovi přežít útrapy zajetí, než že by mu to pomohlo v propuštění.

Podle francouzského novináře měli někteří ze strážců, kteří je hlídali, ke konvertitům více respektu než k jiným. Další žádné rozdíly nedělali. Kassigovi rodiče ale doufají, že mu konverze zachrání život.

Popravy novinářů a západních zajatců mají politický cíl. Islámský stát popravil i spoustu muslimů.

Kurdové svádějí tvrdé boje s islamisty o město Kobani | Foto: ČTK

Štěpán Macháček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme