Islámský stát útočí na syrské Kobane, z města prchají tisíce Kurdů

Kurdská domobrana bojuje s ozbrojenci Islámského státu o strategické město Kobane na syrsko-turecké hranici. Nejméně dva granáty už dopadly přímo do města a zabily tři lidi. Turecké úřady proto hranici dočasně otevřely. Město opouštějí poslední obyvatelé. Za několik málo hodin uprchly ze Sýrie do Turecka dva tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syřané kvůli bojům kurdských milic se členy Islámského státu prchají do Turecka

Syřané kvůli bojům kurdských milic se členy Islámského státu prchají do Turecka | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Lidé se večer pokusili dostat přes hranici ilegálně a střetli se s tureckými policisty. Na místě zůstal jeden mrtvý a nejméně jeden těžce zraněný.

Přes hraniční přechod v současné době prochází stovky lidí, kteří s sebou nesou vše, co byli schopni narychlo sbalit. Většinou jde o pytle s oblečením.

Mezi běženci je mnoho žen a dětí. Odešli narychlo, jak se bojovníci Islámského státu přibližovali k městu.„Na jedné straně jsou vzdálení 6 kilometrů, jinde jen 4. Museli jsme utéct,“ popisuje jeden z utečenců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti přímo z syrsko-tureckého hraničního přechodu přinesl zvláštní zpravodaj Jaromír Marek

Na hranici se nejdříve podrobí prohlídce, jestli s sebou nenesou zbraně, prokáží se svými doklady a projdou dál do Turecka, kde na ně čekají nákladní automobily, které je odvezou do tureckého vnitrozemí.

Když přecházejí přes hranici, leckomu je v tváři vidět úleva. I přesto, že většina nechává svůj veškerý majetek v Kobane.

Nad městem Kobane dnes přelétala spojenecká letadla, pozice Islámského státu se ale terčem bombardování zatím nestaly.

Kurdská strana pracujících (PKK) vyzývá Kurdy, aby šli město Kobane bránit. Stovky mladých mužů skutečně do Sýrie odešly navzdory tomu, že jim turecká policie a armáda v odchodu přes hranice brání i s použitím síly.

Syřané kvůli bojům kurdských milic se členy Islámského státu prchají do Turecka | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme