Islámský stát zůstává i rok po svém vyhlášení hrozbou pro civilizovaný svět

Teror, obrovské finanční prostředky, celosvětová propaganda na internetu a sociálních sítích i nejednotný postoj spojenců, to vše charakterizuje rok existence Islámského státu. Džihádisté tento nikým neuznaný chálífát vyhlásili na dobytém území v Iráku a Sýrii. Jeho moc neoslabily ani nálety mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Za vojenskými úspěchy islamistů stojí i sebevražedné atentáty, které působí těžké ztráty jak irácké armádě, tak i kurdským milicím nebo syrským jednotkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: BBC, YouTube. com

"Vidět je, jak byli šťastní, že zemřou, že zahynou v boji proti nevěřícím. To mne naplňovalo obavami," svěřuje se Morten Storm, muž, který se deset let pohyboval mezi islamisty.

Patřil také k významným členům Al-Káidy, pak se ale nechal naverbovat západními tajnými službami včetně americké CIA a pomáhal při cílené likvidaci teroristů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát zůstává i rok po svém vyhlášení hrozbou pro Blízký východ i celý civilizovaný svět. Co za tím stojí, shrnuje Robert Mikoláš

Musel se však s nimi i nadále stýkat, přestože radikálové z hnutí Islámský stát vraždí odhalené špehy tím nejkrutějším způsobem. Terorem a násilím ale ovládají i dobytá území.

„Islámský stát není jen teroristická organizace, jde skutečně o státní útvar se vším všudy. Má funkční legislativu, soudy, školy, univerzity, nemocnice, nabízí i sociální výhody pro ty, kteří pro džihádisty pracují. I proto jsou tak nebezpeční. Jejich cílem je totiž likvidace všech ostatních náboženství a národů, kteří se nepodřídí radikálnímu islámu. Vedou džihád i proti muslimům, které považují za zrádce, protože spolupracují se Západem," říká Morten Storm.

Islámský stát navíc nedokázaly zničit ani nálety spojenců, ani pozemní operace kurdských milic či irácké armády podporované Íránem. Džihádisté sice v posledních dvou týdnech ztratili kontrolu nad některými městy, hlavně v Sýrii, nejnovější masakr v městě Kobani a jeho okolí, kde povraždili přes 200 lidí, je ale důkazem, že jsou schopni udeřit kdykoli a kdekoli.

Za vojenskými úspěchy stojí i sebevražedné atentáty

K jejich nejmocnějším zbraním pak patří sebevražedné atentáty. Jen v iráckém Mosulu ukořistili na 2300 vojenských vozidel Humwee, k dispozici pak mají další tisíce terénních aut, která slouží právě k sebevražedným misím. A za volantem auta naloženého tunou trhaviny často sedí islamisté pocházející z Evropy, především pak Německa.

Proti takovéto taktice se tak lze jen těžko bránit. A bez nasazení pozemních sil bude velmi těžké, ne-li nemožné Islámský stát porazit. Tím spíše, když v Sýrii proti nim bojují nedostatečně vyzbrojené kurdské milice a když tamní prezident Asad je pro Západ nepřijatelným spojencem.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme