Islámští teroristé mohou zaútočit i v Evropě, varuje šéf libyjské armády

Hnutí Islámský stát představuje velkou hrozbu pro Evropu. Tvrdí to šéf libyjské armády, která bojuje s džihádisty. Podle představitelů libyjské vlády, kterou Západ podporuje, ale k vítězství nad islamisty potřebují dodávky účinných zbraní. S touto pomocí však evropští i američtí představitelé váhají. Islamisté přitom po Sýrii a Iráku expandují právě v Libyi, kde nedávno unesli i jednoho Čecha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpadlický libyjský generál Chalífa Haftar

Odpadlický libyjský generál Chalífa Haftar | Zdroj: Reuters

Pokud nám nepomůžete, bojovníci z hnutí Islámský stát zaútočí i na Evropu. Těmito slovy varuje západní země Chalífa Haftár, šéf libyjské armády, která hájí zájmy mezinárodně uznávané vlády.

Podle libyjského generála totiž infiltrace džihádistů do Evropy představuje reálnou hrozbu a s tím souhlasí i expert na mezinárodní terorismus Marián Brzybohatý:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hnutí IS představuje velkou hrozbu pro Evropu. Tvrdí to šéf libyjské armády, která bojuje s džihádisty. Více o tématu Robert Mikoláš

„Ať už se tváří jako uprchlíci, nebo přijíždějící z nějaké jiné destinace, možné to je určitě. Z hlediska Islámského státu samotná hrozba útokem v Evropě a její realizace znamená obrovský propagandistický přínos. Evropa je z tohoto hlediska pro Islámský stát velmi přitažlivá.“

Snahu islamistů udeřit i v místech, kde se ve velkém pohybují evropští turisté, potvrzuje i útok v Tunisu, při kterém zahynulo 23 lidí a téměř 50 osob utrpělo zranění. K odpovědnosti se totiž přihlásilo právě hnutí Islámský stát.

Marián Brzybohatý v této souvislosti dodává, že by se hrozbou měli Evropané mnohem vážněji zabývat.

„Myslím si, že určitou formu války v současné době prožíváme, ale lidé si to zatím moc neuvědomují. Tlak ze strany Islámského státu, ale i dalších subjektů, narůstá. Nicméně určitě se proti tomu dá bránit. Těžiště je zejména v oblasti zpravodajských služeb, to znamená informační oblasti, ať už se to týká získávání informací nebo vedení psychologických operací,“ uvádí Brzybohatý.

Na stole je prý ale i otázka úpravy bezpečnostní politiky.

Iráčtí bojovníci vyráží do války proti Islámskému státu | Foto: ČTK/AP Khalid Mohammed

„Je potřeba si dát pozor na to, aby případná omezení lidských práv a svobod, která z takové situace vyplývají, byla pokud možno v rovnováze s reálnými riziky, které existují,“ podotýká expert na mezinárodní terorismus.

K žádosti šéfa libyjské armády o vojenskou pomoc v podobě dodávky zbraní a munice je ale podle něho nezbytné přistupovat velmi opatrně, Západ se totiž v minulosti v podobných případech už několikrát spálil.

„Možné by to bylo, kdybychom věděli, komu zbraně přicházejí do ruky a jakým způsobem budou použity. Podívejte se například do irácké armády, která byla vyzbrojena Spojenými státy relativně moderními zbraněmi a tyto zbraně se v současné chvíli nacházejí v rukou Islámského státu. Je to skutečně dvousečná záležitost. Já chápu, že státy, které přicházejí v úvahu jako dodavatelé zbraní, tuto možnost pečlivě zvažují a snaží se ji pokud možno omezit,“ dodává Brzybohatý.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme