Izrael a Palestina rozjely diplomatický boj o podporu jednotlivých zemí

Izrael se snaží zmařit nejnovější diplomatické tažení Palestinců. Ti se pokoušejí u evropských vlád i jinde ve světě povýšit svá diplomatická zastoupení a také získat podporu pro vyhlášení své nezávislosti. Izrael mezitím rozeslal naléhavé varování svým ambasádám, aby lobováním u jednotlivých vlád podporu Palestincům zhatily. Izrael tvrdí, že Palestinci dosáhnou svého jedině vyjednáváním s Izraelem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael - Palestina

Izrael - Palestina | Foto: Emanuel Macoun

Jak v Odpoledním Radiožurnálu uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček, v Jižní Americe přibývá zemí, které uznaly nezávislou Palestinu s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Konkrétně Argentina, Brazílie, Uruguay a Bolivie už podle něj uznaly Palestinský stát v hranicích z roku 1967.

"Palestinci chtějí, aby nezůstalo jen u toho, ale aby je podobným způsobem uznaly i další státy. Zároveň chtějí dosáhnout toho, aby se o legálním uznání Palestiny, ale i třeba o vyhlášení ilegality výstavby židovských osad na západním břehu Jordánu jednalo v OSN," řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákulisní diplomatické válce mezi Izraelem a Palestinci jsme v Odpoledním radiožurnálu mluvili s blízkovýchodním zpravodajem ČRo Břetislavem Turečekem.

Co se týká EU, tam jde podle zpravodaje Palestincům o to, aby povýšili svá diplomatická zastoupení na úroveň velvyslanectví. V ČR mají velvyslance od 80. let, ale v řadě zemí to tak není. "Evropské země sice daly najevo, že tak neučiní, v tomto případě ale jednotlivé vlády už začaly povyšovat diplomatickou úroveň palestinských zastoupení," uvedl.

Izrael se podle něj snaží zahraniční vlády ovlivnit lobbováním. „Podle místního tisku dostaly izraelské ambasády ve světě přípis, aby se tomuto snažily zabránit. Aaby oslovovaly místní vlády, ministerstva a další orgány a aby jim tvrdili, že nejlepší pro Palestince je jednat s Izraelem, že jednostranné kroky nemají smysl,“ řekl.

Arabské státy čekají s rezolucí na leden, kdy předsednictví v Radě převezme Bosna a Hercegovina. Zatím jí totiž předsedají Spojené státy a ty už daly najevo, že se opět staví na stranu Izraele.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme