Izrael je zklamaný z propalestinské rezoluce EP, řekl v Praze izraelský ministr zahraničí

Izrael je velmi zklamán středeční rezolucí Evropského parlamentu, kterou evropští poslanci podpořili uznání palestinské státnosti. Po jednání s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) to dnes řekl jeho izraelský protějšek Avigdor Lieberman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman (vlevo) a ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman (vlevo) a ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek | Zdroj: ČTK

Tento jednostranný krok podle Liebermana nepomůže řešení blízkovýchodního konfliktu. Zaorálek rezoluci Evropského parlamentu respektuje. Zopakoval však, že Česko podporuje výhradně řešení v podobě existence dvou států vzešlých z mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci.

Lieberman se dnes v Praze sešel také s prezidentem Milošem Zemanem. Zeman zdůraznil svou podporu Izraeli, kterou vyjadřuje dlouhodobě, a kritizoval dočasné vyřazení palestinského radikálního hnutí Hamás ze seznamu teroristických organizací, o němž ve středu rozhodl Tribunál, druhý nejvyšší soud Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana mluvil Jan Fingerland, komentátor Českého rozhlasu se specializací na Blízký východ

„Jsme velmi zklamáni pozicí EU, velmi jednostranným přístupem k této otázce,“ uvedl Lieberman k rezoluci Evropského parlamentu.

Podle něj panuje v Evropě mnoho předsudků vůči izraelsko-palestinskému konfliktu a za klíčové považuje nevyhrocovat jej jednostrannými kroky.

„Každý pokus vnutit Izraeli jednostranné řešení bude velmi kontraproduktivní a podkope všechny naše snahy dosáhnout komplexního řešení mezi námi a Palestinci,“ varoval Lieberman.

Rezoluce Evropského parlamentu uvádí, že „v zásadě podporuje uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou států a domnívá se, že souběžně by se měly rozvíjet mírové rozhovory, v nichž je třeba dosáhnout pokroku“. Dokument má jen symbolickou hodnotu. Rozhodnutí o uznání Palestiny zůstává nadále záležitostí jednotlivých členských států EU. Z nich Palestinu jako stát uznává pouze Švédsko.

„Věříme, že Palestinci budou připraveni vrátit se k jednacím u stolu, což je jediný způsob, jak najít komplexní řešení,“ doplnil šéf izraelské diplomacie. Zaorálek k tomu pouze dodal, že rozhodnutí europarlamentu respektuje.

„Česká republika je jednoznačným přívržencem toho, aby se obě strany vrátily k mírovému řešení a k mírovým rozhovorům,“ zopakoval Zaorálek českou pozici ke sporu mezi Izraelem a Palestinou.

„Jsme dlouhodobým podporovatelem dvoustranného řešení. Dvou států, které vzniknou a budou se rozvíjet jako partneři vedle sebe,“ dodal. Vyjádřil současně znepokojení z pokračujícího násilí mezi Izraelci a Palestinci.

Protest proti české politice vůči Izraeli

Proti přijetí izraelského ministra zahraniční dnes před Černínským palácem demonstrovalo několik zástupců iniciativ, kterým vadí česká politika vůči Izraeli. „Doufali jsme, že se změnou vlády dojde i ke změně dlouhodobě nekritického přístupu ČR k Izraeli. Toho jsme se však nedočkali,“ řekl Zdeněk Jehlička z iniciativy ‚Ne naším jménem – za spravedlivý mír na Blízkém východě‘.

Účastníci protestu rozvinuli před budovou transparent s nápisem Okupace není mír, Izrael zabíjí. Na chodník položili fotografie ze střetů mezi Izraelem a Palestinou a 522 svíček za oběti blízkovýchodního konfliktu.

ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme