Izrael má do palestinské Gazy pustit první osobní auta po třech letech

Izrael by dnes měl poprvé po více než třech letech pustit do palestinské Gazy osobní auta pro tamní motoristy. Uvedla to izraelská armáda. Izrael už déle než tři roky drží palestinské území v ekonomické izolaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Blokádu začal výrazně uvolňovat až letos v červnu. Důvodem byl krvavý zásah proti mezinárodní flotile, který upoutal pozornost mezinárodního společenství k situaci Palestinců.

Dnes by se mělo do Gazy dostat prvních dvacet aut. V uplynulých letech byli tamní motoristé odkázaní hlavně na starší auta, která byla do Gazy dovezena před zahájením blokády. Desítky novějších i luxusních vozů se ale do pásma dostaly také skrz pašerácké tunely z Egypta. Většinou byla auta rozebraná, v poslední době ale pašeráci hlásili i vyhloubení tak širokých tunelů, že prý vozidla projížděla vcelku.

Židovský stát zavedl blokádu Gazy poté, co se tam dostalo k moci protiizraelské hnutí Hamás. Oficiálně šlo o snahu zabránit vyzbrojování teroristů. V zákulisí ale Izraelci připouštěli, že nedostatek zboží měl Palestince popudit a obrátit proti jejich vládě.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme