Izrael nejspíš schválí další zmrazení osadnické výstavby

Izraelští ministři nejspíš těsnou většinou schválí další omezení výstavby židovských osad. Shodují se v tom hlavní izraelské deníky. O zmrazení výstavby na západním břehu Jordánu na další tři měsíce požádaly izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný dům v židovské osadě Ma'ale Adumim

Rozestavěný dům v židovské osadě Ma'ale Adumim | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Američané tak chtějí dosáhnout toho, aby se Palestinci vrátili k mírových rozhovorům. Židovskému státu za to mimo jiné darují dvacet supermoderních letounů F-35 v hodnotě tří miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničně-politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák: Nabídka USA je pro Izrael mimořádně výhodná

Dalších dvacet strojů F-35 si mají Izraelci koupit, takže by měli celkem 40 těchto bitevníků. To je nabídka, která se nedá odmítnout, shodují se v Izraeli vojenští experti. Američané kromě toho slibují, že když Izrael pozastaví osadnickou výstavbu, budou v Radě bezpečnosti blokovat protiizraelské rezoluce.

V Izraeli má o výměnném obchodu rozhodovat patnáctičlenný bezpečnostní kabinet. Předpokládá se, že dva ministři za náboženskou stranu Šas odejdou z hlasování. Netanjahu pak bude mít těsnou většinu sedmi ku šesti hlasům. Proti omezení výstavby přitom revoltují i někteří ministři z premiéry strany Likud.

Mimořádně výhodná nabídka

Podle zahraničně-politického analytika Českého rozhlasu Milana Slezáka nabídka USA nejspíš projde. Zřejmě to ale nebude tak, že letadla budou úplně zadarmo.

„Jde o obchod dosahující téměř tří miliard dolarů a takové částky nebývají zadarmo. Spíše to bude tak, že si USA tyto peníze vezmou z příští pomoci, kterou každoročně Izraeli poskytují. Zajistí to i pracovní místa v Americe a všichni budou spokojeni,“ myslí si Slezák.

Současně připomněl, že jde o moderní letadla, která nemusí sloužit jen k ochraně hranic. „Izrael by je teoreticky mohl použít i k ofenzivní akci, například k útoku na Írán,“ poznamenal Milan Slezák.

Igor Maňour, Břetislav Tureček, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme