Izrael připravuje ke schválení kontroverzní zákon o občanství

Noví nežidovští zájemci o izraelské občanství budou muset přísahat loajalitu ‚židovskému a demokratickému státu‘. Právě tak zní nový návrh zákona o občanství, ke kterému se přiklonil premiér Benjamin Netanjahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ultraortodoxní žid kontroluje povrch etrogu

Ultraortodoxní žid kontroluje povrch etrogu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Netanjahu se tak postavil na stranu radikální židovské pravice. Pobouřil naopak arabskou menšinu v Izraeli a také židovskou levici. Vláda má návrh odsouhlasit v neděli, pak se čeká jeho schválení v parlamentu.

Dosud zájemci slibovali věrnost ‚Státu Izrael‘, teď to má být ‚židovskému státu‘. Kompromis mluvící o ‚národním státu Židů, kde jsou si všichni občané rovni‘, ve vládě neprošel. Arabští politici mluví o otevřeném rasismu.

Vládní Strana práce předpovídá, že se opět zhorší pověst Izraele ve světě. Deník Jerusalem Post cituje anonymní vládní zdroje, podle kterých úprava míří na Palestince z okupovaných území, kteří uzavírají sňatky s Araby žijícími v Izraeli.

Zákon jim má znesnadnit získání izraelského občanství v rámci slučování rodin. Židovských přistěhovalců se věc nijak netýká, protože ti dostávají občanství podle takzvaného ‚Zákona o návratu‘.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme