Izrael přiznal, že odebíral orgány zabitým Palestincům

Izraelští lékaři opravdu odebírali Palestincům tělesné orgány, aniž o tom informovali jejich rodiny. Vyplývá to z výroků bývalého šéfa největšího patologického institutu v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

V létě vyvolal mezinárodní pozdvižení článek švédského novináře, podle kterého izraelští vojáci vraceli v 90. letech palestinským rodinám těla bez odebraných orgánů. Izrael článek označil za antisemitské očerňování a požadoval švédskou omluvu.

Odběr orgánů potvrdil Jehuda His, který v 90. letech řídil Institut soudního lékařství Abu Kabir. Z těl Palestinců, ale také Izraelců a zahraničních dělníků se tam prý běžně odebíraly oční rohovky, srdeční chlopně, kůže nebo třeba kosti, a to často bez souhlasu pozůstalých.

Hisovy výroky natočila už v roce 2000 jistá americká antropoložka. Teď se rozhodla dát je k dispozici médiím právě kvůli sporu a etickým otázkám, které vyvolal článek švédského deníku Aftonbladet.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví teď potvrdilo, že k takovým odběrům orgánů opravdu docházelo, protože nebyly jasné předpisy, jak postupovat. V posledních deseti letech už se prý ale tyto úkony řídí zásadami etiky a židovského náboženského práva.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme