Izrael uvolní pravidla pro nošení zbraní, reaguje tak na nedávné útoky v Jeruzalémě

Izrael zmírnil pravidla pro nošení zbraní. Podle schváleného zákona by je nově mohly mít u sebe desetitisíce Izraelců. Ministr pro vnitřní bezpečnost Jicchak Aharonovič zákon podepsal jako reakci na úterní atentát. Při něm dva Palestinci v synagoze v Jeruzalémě zavraždili pět lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útok na synagogu v Jeruzalémě

Útok na synagogu v Jeruzalémě | Zdroj: Reuters

V Izraeli mohli zbraně nosit jen ti, kdo prošli přísnými fyzickými a psychologickými testy, které se musí každé tři roky opakovat. I tito lidé pak mohou vlastnit jen jednu zbraň a k ní 50 nábojů.

Nová pravidla to povolí i záložním vojenským důstojníkům a členům speciálních jednotek nebo ochranek i v civilu, nebo policistům po dvou letech ve službě.

Zbraně bude možné držet ve dvaceti rizikových izraelských městech a židovských osadách na palestinském území.

Nový zákon podle Aharonoviče reaguje na řadu násilností a palestinských útoků v Jeruzalémě, při kterých zemřelo sedm židovských obyvatel a tři útočníci. Napětí se stupňuje v souvislosti s plánovanou výstavbou židovských osad a se spory kolem Chrámové hory.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme