Izrael vnímá vyslání lodi do Gazy jako provokaci

Na východě Středozemního moře vrcholí napětí kolem další zásilky s humanitární pomocí pro Palestince. Libyjská loď al-Amal, neboli naděje, se blíží ke břehům. Zatím ale stále není jasné, jestli zakotví v Egyptě, nebo se přes izraelská varovní pokusí dojet do palestinského pásma Gazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pásmu Gazy

V pásmu Gazy | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

To Izrael drží pod námořní blokádou. Při pokusu o její proražení Izraelci v květnu zadrželi šest plavidel a v mezinárodních vodách zabili devět tureckých aktivistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček ve Světě o osmé.

Loď, kterou vypravila charitativní nadace vedená synem libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, vydala prohlášení, že cílem pořád zůstává palestinská Gaza. Izraelci zase dali lodi ultimátum ke změně kurzu do egyptského přístavu Aríš.

Podle posledních zpráv z libyjské nadace, kapitán lodi neposlechl varování Izraele, že lodi nepovolí prolomit námořní blokádu pásma Gazy, a nasměroval loď nikoli do Egypta, ale zpátky do vod Gazy.

„Prozatím nikdo neví, kde se loď nachází. To se dozvíme za nějakou hodinu. Každopádně Izraelci prohlásili, že oni tu loď do Gazy nepustí,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Izraeli Tatiana Hoffmanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Loď do Gazy.mp3

Asi 4 izraelská plavidla loď Amaltheu obklíčila a doprovází ji. Zástupci izraelské armády vysvětlují posádce lodi, že musí jet směrem na Aríš a ne do Gazy. Pokud by blokádu porušili, Izraelci loď zastaví a dostanou ji tak pod svoji kontrolu. Kromě dělových člunů má židovský stát v záloze také komando, které by případně loď obsadilo.

Izrael po květnovém incidentu zmírnil blokádu pásma Gazy. Zmírnění se ale na námořní a leteckou blokádu nevztahuje. Jakoukoli humanitární pomoc je možné transportovat na přechodech s izraelské strany nebo na hranici s Egyptem. Aríš a Gaza jsou od sebe vzdálené jen desítky kilometrů.

palestinci oslavují libyjského vůdce | Foto: ČTK/AP

Izraelské vedení a veřejnost vnímá vyslání další lodi do Gazy jako provokaci Libye vůči Izraeli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu lodi komentovala v Ozvěnách dne analytička Asociace pro mezinárodní otázky Irena Kalhousová

Izraelci sledují loď už od úterý.

Střet je na spadnutí

Analytička Asociace pro mezinárodní otázky, Irena Kalhousová v Ozvěnách dne poznamenala, že otázkou je motivace. „Jde o to ukázat, že muslimský svět stojí za Palestinci a Kadáfí si chce upevnit pozici lídra arabského světa, což je mu upíráno samotným arabským světem, ale on velice často tato gesta dělá, aby ukázal, že je ten správný Arab.“

Podle jejích informací izraelské námořnictvo udělá maximum, aby se loď do Gazy nedostala. „Údajně mel kubánský kapitán slíbit, že zamíří do egyptského přístavu Podle všeho to vypadá, že je tam rozkol mezi posádkou, která chce předejít střetu s Izraelem a palestinskými aktivisty.“

Kalhousová také připomněla, že velkým tématem je, do jaké míry trpí obyvatelstvo blokádou. „Situace není normální. Volyb vyhrálo hnutí Hamas a izraelská reakce se dala čekat.“ Podle ní je třeba v oblasti změnit politický přístup. „Víme, že se do pásma pašovaly zbraně. Takže Izrael se tomu snaží zabránit. Otázkou je, co je lepší? Jestli opět provokovat válečný střet nebo zabránit tomu, aby ke střetu vůbec došlo. Myslí,. Že to je to, co izraelská armáda dlouhodobě řeší,“ uvedla Kalhousová.

Milan Kopp, Břetislav Tureček, Karolína Koubová, Michaela Vydrová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme