Izrael žádá propuštění špióna. Omezí za to výstavbu osad

Izrael prodlouží stavební uzávěru v židovských osadách, pokud Spojené státy propustí z vězení izraelského špióna Jonathana Pollarda. Tak zní nejnovější izraelský návrh, jak odvrátit krach čerstvě započatých izraelsko-palestinských rozhovorů. Informoval o tom izraelský rozhlas.V neděli má vypršet dosavadní moratorium na rozšiřování osad a Izrael chce hned poté výstavbu obnovit. Palestinci ale hrozí, že v takovém případě z rozhovorů okamžitě odejdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osada Eli

Osada Eli | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Podle návrhu izraelského premiéra Netanjahua by židovský stát prodloužil o tři měsíce stavební uzávěru v osadách, jak požaduje mezinárodní společenství. Američané by ale museli výměnou propustit Pollarda.

Tento americký žid si od roku 1987 odpykává doživotí za to, že Izraeli předával tajné dokumenty americké špionáže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček o tématu podrobně mluvi ve Světě o třetí

Kdo je Pollard

Američan Jonathan Pollard, někdejší zpravodajský analytik námořnictva, byl odsouzen v roce 1987. Soud ho shledal vinným ze špionáže ve prospěch Izraele a poslal ho na doživotí do vězení. Podle listu Guardian začal v roce 1984 předávat tajné informace jednomu izraelskému důstojníkovi.

Rok nato ho americké úřady zatkly. Rozsah škod, jaké Spojeným státům způsobil, úřady nezveřejnily. Izrael usiloval o Pollardovo propuštění už dříve, ale marně. Pollardovi stoupenci v Izraeli i Spojených státech se snaží hájit jeho aktivity poukazováním na jeho oddanost Izraeli.

Podle zpravodajů to ale trochu hatí fakt, že za informace, které poskytoval, dostával peníze. Podle FBI navíc prodával utajované informace i Jihoafrické republice a snažil se předat je i Pákistánu. Izrael dlouho popíral, že byl Pollard na jeho výplatní listině, v devadesátých letech mu ale udělil občanství.

Jaki řekl blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček ve Světě o třetí, není to poprvé, co Netanjahu vnáší Pollardovu kartu do mírových rozhovorů s Palestinci. Před dvanácti lety už ho Američané téměř propustili. Dohodu ale zhatila hrozba tehdejšího šéfa CIA, že by na protest proti předání Pollarda Izraelcům okamžitě rezignoval.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme