Izrael zadržel židovského extremistu podezřelého ze zhářského útoku v Nábulusu

Izraelské úřady poprvé bez soudu zadržely a uvěznily židovského osadníka. Podezřelý je z pátečního žhářského útoku na Západním břehu Jordánu, při kterém uhořelo malé palestinské dítě. Izraelské úřady mohly dosud uvěznit bez obvinění jen Palestince. Po útoku ale vláda toto drastické opatření rozšířila i na extremisty z židovského tábora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podezřelý Mordechaj Meir pochází z židovské osady na Západním břehu. Údajně patří k židovské teroristické skupině. Ve vězení si může odsedět až šest měsíců, než si vyslechne případné obvinění.

"Budeme židovský terorismus nekompromisně potírat. Je to boj o obraz našeho státu a tento boj nehodláme vzdát. Kabinet dospěl k několika klíčovým rozhodnutím a přijal také mé doporučení provádět úřední zadržení," zdůvodnil přísné opatření izraelský ministr obrany Moše Jálon.

Útok radikálů v Nábulusu, po kterém uhořelo osmnáctiměsíční palestinské dítě, není ojedinělý.

Minulý týden zaútočil další židovský extremista na pochod za práva homosexuálů v Jeruzalémě. Útok nožem nepřežila šestnáctiletá dívka.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme