Izrael zpřísňuje opatření. Policie smí uzavřít problematické části Jeruzaléma

Izraelský bezpečnostní kabinet dnes brzo ráno rozhodl o zpřísnění bezpečnostních opatření v Jeruzalémě i po celém Izraeli. Policie dostala právo uzavřít problematické části Jeruzaléma, vojsko posílí policejní jednotky a k ochraně veřejné dopravy ve městě bude povoláno 300 strážců. Vláda tak reaguje na násilnosti, při nichž od začátku října přišlo o život nejméně sedm Izraelců a 30 Palestinců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva ozbrojení Palestinci zabili v městském autobuse v Jeruzalémě dva lidi a další zranili. Na snímku okno autobusu prostřelené kulkou a v něm odraz izraelských policistů

Dva ozbrojení Palestinci zabili v městském autobuse v Jeruzalémě dva lidi a další zranili. Na snímku okno autobusu prostřelené kulkou a v něm odraz izraelských policistů | Zdroj: Reuters

Desetičlenný bezpečnostní kabinet jednal s jednou přestávkou od úterního odpoledne do dnešních časných hodin.

Byl svolán mimořádně, když Palestinci v úterý v Jeruzalémě a dalším městě rozpoutali nové útoky na Izraelce. Tři při nich zemřeli a 20 bylo zraněno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opatření, která Izrael přijal kvůli střetům mezi Izraelci a Palestinci, přiblížil redaktor ČRo Jaromír Marek

Ministři se znovu sejdou dnes odpoledne, aby hledali řešení k uklidnění situace. Chtějí se dohodnout na trestech za podněcování k násilnostem.

Prozatím se shodli na tom, že na silnicích vedoucích do palestinských čtvrtí východního Jeruzaléma mají být postaveny hlídky. Doprava nebude zastavena, ale podezřelé automobily budou kontrolovány.

Vláda také zostřila opatření proti lidem usvědčeným v minulosti z terorismu. Postihne i jejich rodiny, protože jejich domy budou demolovány bez možnosti je obnovit. Izraelským Arabům z východního Jeruzaléma, kteří se zapojí do útoků, nebude obnoveno právo k pobytu.

Co přinesou nová opatření
V ulicích bude víc vojáků a policistů, na silnicích vedoucích do palestinských čtvrtí východního Jeruzaléma mají být postaveny kontrolní stanoviště a hlídky. Do služby bylo povoláno 1400 rezervistů, 300 strážců bude dohlížet na bezpečnost v hromadné dopravě. Vláda zjednodušila pravidla na vydávání zbrojních pasů a také zostřila opatření proti lidem usvědčeným v minulosti z terorismu. Jejich domy budou zbořeny. Izraelským Arabům, kteří se zapojí do útoků, úřady neobnoví právo k pobytu.

Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael využije všech prostředků k tomu, aby obnovil klid. „S vrahy a jejich pomocníky se nehodláme dohodnout. Pořádně zaplatí. Všem, kdo se nám pokusí škodit, bude useknuta ruka,“ řekl.

Vyzval palestinského vůdce Mahmúda Abbáse, aby zastavil podněcování k násilí zaměřené na Chrámovou horu v Jeruzalémě.

Právě tam začaly střety, když se Palestinci snažili bránit Židům vystupovat na prostranství u mešit, jež na hoře stojí. Býval tam ale také židovský chrám a Židé tam mohou chodit, ne se modlit.

Netanjahu opakuje, že na tom nehodlá nic měnit, avšak mezi Palestinci se šíří zprávy, že vláda chce režim rozšířit také na modlení.

ČTK, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme