Izraelská armáda sestřelila na Golanských výšinách syrský bojový letoun

Izraelská armáda ráno sestřelila syrské bojové letadlo typu Suchoj, které se objevilo ve vzdušném prostoru na Golanských výšinách. Židovský stát toto syrské území kontroluje od vzájemné války v roce 1967. Sýrie sestřelení letounu potvrdila a označila ho za akt agrese. Do zmíněné oblasti se v posledních týdnech čas od času rozšíří boje mezi syrskou armádou a povstalci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci shlížejí ze strategického návrší do Sýrie

Izraelští vojáci shlížejí ze strategického návrší do Sýrie | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

"Před malou chvílí syrské letadlo narušilo izraelský vzdušný prostor. Izraelská armáda zasáhla letoun za letu s použitím protiraketového sytému Patriot. Okolnosti incidentu jsou nyní posuzovány," uvedla izraelská armáda ve svém prohlášení.

Izraelský armádní rozhlas původně tvrdil, že jde o stíhačku MiG-21, vojenský mluvčí ale následně potvrdil, že šlo o původem ruský stroj typu Suchoj. Trosky letounu údajně spadly na Syřany kontrolovanou stranu Golanských výšin.

Podle agentury Reuters jde o první podobný incident za téměř třicet let.

Při bojích v Sýrii, které již trvají tři a půl roku, přišlo o život více než 190 000 lidí. V poslední době se boje přelily rovněž do oblasti bezprostředně sousedící s židovským státem.

Izrael se důsledně vyhýbá příklonu k jakékoli ze znepřátelených stran, nicméně na jakoukoli střelbu ze Sýrie, která na území židovského státu dopadne, vždy reaguje odvetnou palbou.

Izrael obsadil Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, které střeží mezinárodní pozorovací mise OSN.

Golanské výšiny | Foto: Český rozhlas

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme