Izraelská vláda přijala nový Zákon o občanství

Izraelská vláda schválila kontroverzní změnu Zákona o občanství. Pokud projde i parlamentem, nežidovští žadatelé o izraelské občanství budou muset napříště slibovat věrnost „židovskému a demokratickému státu". Dosud přísahali neutrálnějšími slovy, a to „Státu Izrael".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ortodoxní Židé

Ortodoxní Židé | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Návrh vyvolal obrovské pozdvižení nejen mezi izraelskými Araby, ale také u části izraelské opozice, a dokonce i v samotné vládě. Zatímco radikální židovská pravice mluví u nutnosti takový zákon přijmout, i mnoho židovských kritiků předlohu označuje za rasistickou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Izraelský zákon o občanství na Rádiu Česko přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

V případě, že by úpravu schválil parlament, museli by loajalitu židovskému a demokratickému státu přísahat zájemci o izraelské občanství, s výjimkou Židů.

V praxi se to týká například přistěhovalců z Evropy, kteří by se sem chtěli přiženit a chtěli by získat izraelské občanství. Ale daleko větší procento takových žadatelů evidentně tvoří Palestinci.

Často totiž dochází k tomu, a jsou to tisíce případů, kdy si třeba palestinská žena z Izraele bere nějakého Palestince, který žije na okupovaných územích. Pokud chce odejít za ním, ztratí řadu výsad a práv, které má jako izraelská občanka.

Pokud přijde naopak on za ní, tak zase nemá rovnoprávné postavení a teprve si může požádat o izraelské občanství. A pokud nový zákon začne platit, bude takovýto Palestinec přinucen přísahat věrnost židovskému státu, nikoli státu ‚všech občanů‘.

Břetislav Tureček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme