Izraelské úřady uzavřely jeruzalémské Staré Město pro Palestince, kvůli útokům

Izraelská policie uzavřela Staré Město v Jeruzalémě. Zákaz vstupu platí pro Palestince, kteří v místě nemají trvalé bydliště, firmu, nebo v něm nestudují. Opatření by mělo platit do zítřejšího poledne nebo večera. Izrael tak reaguje na sérii tragických útoků posledních dnů, které schválilo palestinské radikální hnutí Hamás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská policie hlídá vstup do Starého Města

Izraelská policie hlídá vstup do Starého Města | Zdroj: ČTK

Úzké uličky jeruzalémského Starého Města dnes hlídají težce ozbrojení izraelští policisté.

„Staré Město je uzavřené jen pro izraelské Araby. Dnes smějí na Chrámovou horu pouze ti arabští muži, kterým je přes 50 let. Opatření budou platná po dobu nezbytně nutnou,“ sdělil policejní mluvčí Micky Rosenfeld s tím, že žen se zákaz netýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Izraelské úřady uzavřely jeruzalémské Staré Město pro Palestince, kvůli útokům. S podrobnostmi blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Židé zítra slaví svátek Simchat Tóra a je pravděpodobné, že izraelské úřady odvolají bezpečnostní opatření až večer.

Zákaz vyvolal vlnu nepokojů na palestinském Západním břehu a ve východním Jeruzalémě. Podle palestinského Červeného půlměsíce utrpělo nejméně 70 Palestinců zranění při střetech s izraelskou policií a osadníky. Palestinci se bouří zejména proto, že jim takto úřady znemožňují přístup k modlitbám do mešity Al-Aksá, která patří mezi nejposvátnější místa islámu.

Opatření je reakcí na víkendové tragické útoky. V sobotu ubodal palestinský útočník dva Izraelce nedaleko jeruzalémské Zdi nářků.

Jiný Palestinec pak v neděli pobodal mladého Izraelce v západním Jeruzalémě. Oba útočníky policie zastřelila.

K útokům se přihlásila organizace Islámský džihád, která zároveň varovala, že Izraeli hrozí 3. intifáda, tedy ozbrojené povstání Palestinců proti Izraeli.

„Hnutí Hamás hrdinné akce na okupovaném Západní břehu a Jeruzalémě chválí. Hamás je považuje za přirozenou reakci na izraelské zločiny v mešitě Al-Aksá a na akce páchané osadníky na okupovaném Západním břehu. Podle nás je jediným původcem eskalace napětí Izrael," prohlásil mluvčí hnutí Hamás Sámí Abú Zuhrí.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme