Izraelský premiér navrhuje pravidelné rozhovory s palestinským vůdcem

Vůdci Izraele a Palestinců by se měli během chystaných mírových rozhovorů osobně scházet každé dva týdny. Navrhl to izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jak upřesnil, spolu s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem by měli jednat o zásadních otázkách. Detaily by pak dořešily týmy vyjednávačů. Rozhovory mají začít příští týden ve Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu | Foto: en.netanyahu.org.il

Jedním z prvních témat má být výstavba židovských osad na okupovaných územích. Kvůli té mohou jednání zase brzy zkrachovat.

Palestinci hrozí že z rozhovorů odejdou, pokud Izrael na konci září podle plánu ukončí stavební uzávěru a začne dál osady budovat. Čeká se, že Netanjahu přes nátlak radikální židovské pravice navrhne nějaké kompromisní řešení.

Rozhovory teď obhajuje i palestinský prezident Abbás. Jak řekl, i kdyby byla pouze jednoprocentní šance na dosažení míru, je třeba ji vyzkoušet.

Abbás ale mezitím čelí opozičním výzvám k rezignaci. Ustoupil totiž od původního požadavku a na rozhovory jede i přesto, že Izrael nedal žádné záruky ohledně osad.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme