Izraelský premiér obhajoval květnový zásah proti humanitární flotile

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se stal prvním vysokým činitelem, který vypovídal o květnovém zásahu proti humanitární flotile plující do Gazy. Vyslechla ho izraelská komise, která se zabývá právní stránkou incidentu. Izraelští vojáci tehdy zabili devět aktivistů, údajně v ohrožení vlastního života. Netanjahu zásah obhajoval jako nutný a legální. Odpovědnost za něj ale připsal ministrovi obrany Ehudu Barakovi. Ten bude vypovídat zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu | Foto: en.netanyahu.org.il

Netanjahu argumentoval, že v době zásahu byl v zámoří a rozhodovací pravomoci prý tedy měl Barak. Jak také řekl, politici určují politiku a ozbrojené síly ji potom vykonávají.

Opoziční strana Kadima už vydala ostré prohlášení, podle kterého premiér utíká před odpovědností.

Takzvaná Turkelova komise vyslýchala Netanjahua asi hodinu a půl za přítomnosti novinářů. Premiér několikrát odmítl odpovídat a odkázal na následující uzavřené slyšení. Netanjahu se takto vyhnul například otázce, jestli vedení státu zvažovalo i jinou možnost než vojenský zásah.

Před novináři neodpověděl ani na to, jak chtěla jeho vláda čelit námitkám že zásah odporuje mezinárodnímu právu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme