Izraelský prezident pověřil Netanjahua sestavením nové vlády

Dosavadní premiér Benjamin Netanjahu vytvoří nový izraelský kabinet. Sestavením vlády ho pověřil prezident Reuven Rivlin. Netanjahuův pravicový Likud minulý týden přesvědčivě zvítězil v parlamentních volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu získal od prezidenta Reuvena Rivlina pověření sestavit vládu

Benjamin Netanjahu získal od prezidenta Reuvena Rivlina pověření sestavit vládu | Zdroj: ČTK

Mezi hlavními úkoly, se kterými si bude muset nový kabinet poradit, zmínil prezident stabilizaci vztahů se Spojenými státy.

"Před novým Knesetem a novou vládou leží několik kritických úkolů. V první řadě je to zlepšení vztahů se Spojenými státy, které jsou naším nejdůležitějším spojencem. Nutné je také obnovit stabilitu politického systému a důvěru lidí v něj. Nemůžeme přeci jít za dva roky znovu k volbám," řekl Reuven Rivlin.

Netanjahuova nová vláda zřejmě bude čistě pravicová. Jeho hlavními koaličními partnery jsou strany Kulanu Moše Kahlona a Židovský domov Naftaliho Benetta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Benjamin Netanjahu získal znovu pověření k sestavení izraelské vlády. Mluvil o tom zpravodaj ČRo na Blízkém východě Štěpán Macháček

Ve vládě ale zřejmě zasednou i ministři za dvě ortodoxní náboženské strany – Šas a Judaismus sjednocené Tóry. Očekávají se velice tvrdá vyjednávání o jednotlivé ministerské posty.

Levicový Sionistický svaz Jicchaka Hercoga míří do opozice.

Izraelsko-americké vztahy poškodily výroky Benjamina Netanjahua v předvolební kampani. Bílý dům bere vážně slova izraelského premiéra o tom, že nepřipustí vznik palestinského státu. Prezident Obama proto mluví o nutnosti přehodnotit americký postoj k blízkovýchodnímu mírovému procesu.

Spekuluje se o tom, v čem by tato změna mohla spočívat. Podle některých dohadů by například Spojené státy mohly přestat blokovat snahy Palestinců o větší mezinárodní uznání a členství v dalších mezinárodních organizacích.

Ochlazení v americko-izraelských vztazích ovlivňuje i jednání o íránském jaderném programu. Zatímco izraelská vláda se aktivně snaží tato jednání přibrzdit, americká administrativa usiluje o to, aby rozhovory už brzy dospěly k nějakému výsledku.

Štěpán Macháček, mta, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme