Jako jsme dobyli Fallúdžu, dobudeme brzy i Mosul, prohlásil irácký premiér

Nedělní dobytí irácké Fallúdže otevírá cestu k ofenzivě proti Mosulu. Po pádu poslední čtvrtě města ovládané skupinou Islámský stát to sebevědomě prohlašuje armáda i premiér Hajdar Abádí. Dvoumilionový Mosul na severu země je poslední velkou baštou džihádistů v Iráku. Armáda se už několik týdnů na útok připravuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký premiér Hajdar Abádí

Irácký premiér Hajdar Abádí | Foto: zdroj: Flickr, Foreign and Commonwealth Office, CC BY 2.0

„Tak, jak jsme slíbili, zavlála dnes vysoko nad Fallúdžou irácká vlajka, stejně jako tomu bylo předtím v Tikrítu a Ramádí, a stejně jako tomu brzy bude s pomocí boží v Mosulu a Havídži,“ prohlásil před novináři irácký premiér Hajdar Abádí.

„Vítězství ve Fallúdži není jen vítězstvím v jedné bitvě. Je to spíše triumf v celé irácké válce proti terorismu. Tento úspěch bude mít velký dopad na skupinu Islámský stát a donutí ji změnit svou strategii," řekl irácký vojenský analytik Hišám Hášimí.

Hajdar Abádí vyzval obyvatele Fallúdže, aby se z provizorních táborů kolem města vrátili do svých domovů.

Vojáci v těchto chvílích likvidují výbušniny a miny, které džihádisté v ulicích a domech rozmístili. To ale může trvat celé týdny, možná i měsíce. Návrat původních obyvatel to tak prodlouží.

Pod městem jsou navíc zřejmě tunely vybudované džihádisty. V nich se ještě někteří mohou ukrývat a připravovat například sebevražedné atentáty. Vojáci také pronásledují zbytek ozbrojenců, kterým se z města podařilo uprchnout.

Fallúdža byla už od americké invaze v roce 2003 odbojným městem. Patří mezi sunnitská města a právě tato menšina od sesazení režimu Saddáma Husajna má vůči nové bagdádské vládě velkou nedůvěru. Při osvobozování Fallúdže ale sunnitské kmenové milice bojovali po boku irácké armády.

Mosul na severu Iráků zůstává poslední, ale také největší baštou džihádistů v zemi. Tamní vláda chce město dobýt ještě letos, američtí spojenci to ale vidí skeptičtěji. Podle nich na to irácká armáda ještě není připravená.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme