Jásir Arafat nezemřel na otravu poloniem, tvrdí Francouzi

Francouzští experti opět vyloučili možnost, že byl bývalý palestinský vůdce Jásir Arafat otráven poloniem. Oznámila to prokurátorka Catherine Denisová v Nanterre u Paříže s odvoláním na odborníky, které pověřili novými testy vyšetřovatelé jeho smrti v roce 2004.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bill Clinton, Jicchak Rabin a Jásir Arafat v Bílém domě, 1993

Bill Clinton, Jicchak Rabin a Jásir Arafat v Bílém domě, 1993 | Foto: Vince Musi / The White House, United States Federal Government

Protože dodatečně vzniklo podezření, že Arafat zemřel na otravu poloniem, zkoumali vzorky jeho tkáně odborníci ve Francii, Švýcarsku a Rusku. Švýcaři otravu nevyloučili, Rusové ji odmítli potvrdit pro nedostatek důkazů. Francouzi ji v roce 2013 poprvé vyloučili.

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 v Percy u Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu ve věku 75 let. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou jeho smrti rozpad červených krvinek, avšak příčina tohoto rozpadu udána nebyla.

Manželka zesnulého Suha Arafatová v roce 2012 poskytla k rozboru věci, které měl s sebou Arafat v nemocnici, a experti v nich našli stopy po poloniu. Francouzi to vysvětlili přítomností radonu v Arafatově okolí, Švýcaři ale toto vysvětlení zpochybnili.

Z popudu manželky se poté konala exhumace a odebrané vzorky tělesných tkání byly rozeslány do laboratoří. Suha, která má francouzské občanství, podala u soudu v Nanterre stížnost na neznámého pachatele za zabití jejího muže. Soud pak jmenoval tři vyšetřující soudce, aby zjistili, zda byl Arafat zavražděn.

Řada Palestinců se domnívá, že bývalý palestinský předák a nositel Nobelovy ceny za mír byl zavražděn. Spekuluje se, že za jeho skon může Izrael. Ten ale vinu popírá.

ČTK, kov, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme