Je jasné, že město Kobani padne do rukou islamistů, říká turecký prezident

Kurdští obránci města Kobani na severu Sýrie svádějí tuhé boje s bojovníky organizace Islámský stát. I když se Kurdům podařilo vytlačit džihádisty z východních čtvrtí města, ozbrojenci do Kobani pronikají už i z jižního a západního směru. Civilisté ze Sýrie utíkají na turecké území. Podle tureckého prezidenta Recepa Erdogana město zřejmě padne do rukou islamistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Erdogan

Turecký prezident Recep Erdogan | Zdroj: Reuters

„Právě jsme se s pomocí Boží zmocnili kopce s televizními vysílači, který ční nad městem Ajn al-Arab neboli Kobani, jak ho nazývají Kurdové. Vojáci Islámského státu teď zaútočí na město a osvobodí ho od nevěřících,“ říká na videonahrávce jeden z džihádistů.

Zejména Kurdové volají po pozemní vojenské operaci na pomoc obleženému městu, protestovali kvůli tomu i na několika místech Evropy. Spojenecké nálety na pozice Islámského státu nejsou podle nich dost účinné.

Kurdové chtějí zásah proti islamistům. Protestovali i v europarlamentu

Číst článek

Pomoci při obraně města by mohlo zejména Turecko, Kobani je jen kousek od jeho hranic. Souhlas se zásahem už dal turecké armádě i parlament, země však zatím váhá.

Podle tureckého prezidenta Erdogana není případná pomoc jen věcí Turecka. „Měsíce plynuly a mezinárodní společenství nenašlo řešení. V tuhle chvíli je jasné, že Kobani padne,“ prohlásil Erdogan.

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme