Její útěk za IS sledoval celý svět. Teď je jedna z britských školaček po smrti

Jedna z dívek, které opustily svůj domov v britském městě Bethnal Green loni v zimě, aby se přidaly k takzvanému Islámskému státu, zemřela. O život měla přijít během ruských leteckých útoků v Sýrii dříve v tomto roce. Její smrt potvrdil advokát rodiny. Dívka se prý chtěla vrátit zpět do Velké Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kazima chtěla od Islámského státu podle rodiny uprchnout. Bála se, že bude chycena a potrestána (ilustrační foto)

Kazima chtěla od Islámského státu podle rodiny uprchnout. Bála se, že bude chycena a potrestána (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Tasnime Akunjee, advokát rodiny jedné ze školaček, která vloni v zimě uprchla z Británie do Sýrie, pro agenturu Reuters uvedl, že se rodina o smrti Kadizy Sultany dozvěděla před několika týdny.

Dívka měla podle informací britské televizní stanice ITV News zemřít během ruských leteckých útoků na město Rakka. Ty měly zasáhnout dům, ve kterém Kadiza žila. Co se ale přesně mladé dívce stalo, není podle ITV News možné kvůli současné situaci v Sýrii ověřit.

Dívka podle advokáta dala v minulosti jasně najevo, že by chtěla uprchnout zpět do Velké Británie. Rozhodla se ale neriskovat zajetí a brutální trest, který by ji v případě zadržení čekal.

„Problém byl, že rizikové faktory odchodu můžou být smrtelné. Kdyby byl Islámský stát schopný vás odhalit a zadržet, trest by byl dost brutální,“ uvedl.

„V týdnu, kdy nad odchodem přemýšlela, byla při pokusu o útěk od Islámského státu zadržena mladá dívka z Rakouska. Podle zpráv byla ubita k smrti na veřejnosti. Vzhledem k tomu, že se tohle šířilo regionem i mimo něj, myslím, že se Kadiza rozhodla neriskovat,“ dodal Akunjee.

V té době 16letá Kadiza Sultana a její 15leté spolužačky Shamima Begum a Amira Abase uprchli společně z londýnského letiště Gatwick do Turecka 17. února 2015. Rodičům přitom řekly, že stráví den venku.

Školačky se později dostaly do Sýrie a údajně žily ve městě Rakka. Podle informací zahraničních médií se všechny tři dívky provdaly za bojovníky Islámského státu. Dvě mladší spolužačky v Racce zřejmě nadále žijí.

Televizní stanice ITV News v minulosti natočila rozhovory Kadizy s její sestrou Halimou, která žije ve Británii. V nich Kadiza popsala, že muž, kterého si vzala, byl zabit a ona chce zpět do Spojeného království.

Sestře také řekla, že se bojí a dodala: „Víš, že když něco půjde špatně, je konec. Hranice jsou zavřené, tak jak se dostanu ven?“

Podle BBC mělo z Británie odejít a přidat se k Islámskému státu nebo dalším militantním skupinám v Sýrii a Iráku na 800 Britů.

Předpokládá se, že zhruba 400 z nich se mohla od té doby vrátit. Někteří jsou od příjezdu do Británie stíháni, jiní se znovu mohli začlenit do společnosti a jsou sledováni bezpečnostními službami.

Minulý rok britský policejní komisař Bernard Hogan Howe BBC řekl, že trojice školaček z Bethnal Green by pravděpodobně při návratu do Británie stíhána nebyla, tedy za předpokladu, že by se prokázalo, že nespáchaly žádný zločin.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme