Jemenský exprezident Mansúr Hádí utekl z domácího vězení v Saná

Bývalý jemenský prezident Mansúr Hádí opustil domácí vězení v hlavním městě Saná. V rezidenci hlavy státu ho od ledna zadržovaly šíitské húsistické milice. Hádímu se zřejmě podařilo utéct, podle místních úřadů se totiž překvapivě objevil ve svém bydlišti v Adenu na jihu země. Mansúr Hádí po svém lednovém uvěznění rezignoval na protest proti postupu húsisitických ozbrojenců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Jemenu Mansúr Hádí

Prezident Jemenu Mansúr Hádí | Zdroj: Reuters

„Jemen vás vyzývá ke své urychlené záchraně dřív, než bude pozdě,“ prohlásil na zasedání Ligy arabských států jemenský zástupce Muhammad Hajsamí.

„Záchrana musí spočívat v zapojení všech aktérů krize do jejího řešení. Takový národní dialog musí dospět k mírové dohodě,“ dodal.

Útěk Mansúra Hádího připustili už i šíitští povstalci a označili ho za chybu.

Šíitské húsistické milice postupně ovládli hlavní města Saná od loňského září, v lednu pak rozpustily parlament a vládu.

Velká část Jemenců ale proti postupu Húsiů protestuje. Šíitští povstalci se teď ale chtějí dohodnout s dalšími politickými proudy na vládě národní jednoty.

Barikáda kolem domu jemenského exprezidenta Mansúra Hádího v metropoli Saná | Foto: Reuters

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme