Jemenský prezident Mansúr Hádí ustoupil požadavkům húsistických povstalců

Jemenský prezident Mansúr Hádí se dohodl se šíitskými povstalci. Požadavkům húsistického hnutí ustoupil a slíbil větší podíl na moci a úpravy připravované nové ústavy. Ústupky si povstalci v čele s Abd Al-Malikem Húsím vynutili obsazením prezidentského paláce a držením prezidenta Hádího v obklíčené rezidenci. Dohodu o rozdělení moci už potvrdili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentská garda před prezidentským palácem v jemenském Saná

Prezidentská garda před prezidentským palácem v jemenském Saná | Zdroj: Reuters

„Politické vedení, které bylo u moci, se staralo jen o naplnění svých stranických cílů a osobních zisků. Vedení země tak nepracovalo v souladu se zájmy jemenského lidu,“ řekl v nedávném televizním projevu vůdce húsistů Abd al-Malik Húsí.

Povstalci odmítají, že by poslední události byly převratem.

Televize al-Džazíra zveřejnila telefonní rozhovor mezi húsistickými předáky a bývalým prezidentem Alím Abdalláhem Sálihem. Záznam údajně naznačuje jeho podíl na akcích povstalců.

Mansúr Hádí zůstává nominálně jemenským prezidentem. OSN i Spojené státy prohlásily, že jedině Hádí je pro ně legitimním vládcem.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme