Kampaň za osvobození Gilada Šalita podpořily pochodem tisíce lidí

Izraelská vláda čelí sílícímu tlaku, aby souhlasila s výměnou tisícovky palestinských vězňů za Gilada Šalita, vojáka uneseného před čtyřmi roky islamisty do pásma Gazy. K protestnímu pochodu vedenému Šalitovým otcem se šestý den od jeho začátku připojilo rekordních dvacet tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod na podporu Gilada Šalita

Pochod na podporu Gilada Šalita | Zdroj: ČTK

Lidé se dál přidávají k pochodu navzdory tomu, že izraelský premiér Netanjahu včera ujišťoval o velkém úsilí jeho kabinetu dostat Gilada Šalita na svobodu.

Podle Netanjahua je Izrael připravený zaplatit za návrat jednoho živého vojáka vysokou cenu, nikoliv ale libovolnou.

Někteří z Palestinců propuštěných výměnou za Šalita z izraelských vězení by prý totiž mohli přes Západní břeh Jordánu znovu proniknout na izraelské území a tam zaútočit proti jeho obyvatelům.

Otec Gilada Šalita premiérův postoj označil za ohranou písničku. Jménem účastníků kampaně uznal, že dohoda, kterou se mezi Izraelem a hnutím Hamás snaží vyjednat Německo, je pro židovský stát nákladná.

Izraelské bezpečnostní složky jsou ale prý schopné rizikům po případném propuštění zhruba desetiny palestinských vězňů z izraelských žalářů čelit. Noam Šalit se přitom odvolává na armádní podporu dohody s Hamásem.

Martin Hromádka, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme