Kopou tunely a cvičí dětské vojáky. Džihádisté se připravují na obranu Mosulu

Bojovníci takzvaného Islámského státu zaminovali irácký Mosul, vykopali pod ním tunely a využívají děti jako agenty. S odvoláním na irácké a americké představitele o tom informovala agentura Reuters. Irácká armáda už několik měsíců připravuje ofenzivu proti IS v Mosulu, podle vlády by útok mohl brzy začít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci organizace Islámský stát v Iráku a Levantě v severoiráckém Mosulu

Bojovníci organizace Islámský stát v Iráku a Levantě v severoiráckém Mosulu | Zdroj: Reuters

Podle informací agentury Reuters džihádisté připravují sebevražedné atentátníky, umístili výbušniny pod mosty a znásobili hlídky.

Členové islámské radikální organizace si prý i oholili plnovousy, aby splynuli s ostatní obyvateli. Vykopali také tunely, často mění svá velitelská stanoviště a hrozí smrtí všem, kdo budou hovořit o ‚osvobození‘ Mosulu.

Ve městě je podle jednoho svědka vidět i osmileté děti s pistolemi. Dostaly za úkol získávat informace o občanech a předávat je IS.

„Pohled na to, jak se z mosulských dětí stávají budoucí teroristé, je srdcervoucí. Řekl jsem svému sedmiletému synovi vše o autismu a poučil ho, aby se vyhnul naverbování tím, že bude předstírat duševní chorobu," řekl svědek agentuře Reuters.

Islámský stát už ztratil polovinu svého území v Iráku. Co bude s Mosulem?

Číst článek

Humanitární organizace předpovídají velkou uprchlickou vlnu, v prvních dvou týdnech po zahájení bojů z Mosulu podle nich uprchne na 200 tisíc lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme