Král, korunní princ a favorit. Skutečnou hru o trůny najdete u Saúdú

Skutečná hra o trůny – to je titulek článku, ve kterém britský týdeník Economist rozebírá, co se v poslední době děje v saúdské královské rodině. Zdá se totiž, že korunní princ Mohamed bin Nájif nemá místo v čele ropného státu vůbec jisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kdo usedne na saúdskoarabský trůn? Korunní princ Mohamed bin Nájif (vlevo), nebo mladší Mohamed bin Salmán?

Kdo usedne na saúdskoarabský trůn? Korunní princ Mohamed bin Nájif (vlevo), nebo mladší Mohamed bin Salmán? | Foto: Fotobanka Profimedia, AFP PHOTO / HO / SPA

Když jste si před deseti lety v Saúdské Arábii pustili zprávy, popisuje Economist, viděli jste relativně mladého, usměvavého a reformně smýšlejícícho prince, který měl za úkol zajistit království bezpečnou budoucnost. Bin Nájif byl v přední linii, protože měl na starosti tehdy největší problém své země - boj s terorismem, vysvětluje týdeník. Byl chytrý, mediálně zručný a ambiciózní. O tom, že se chce stát králem, nikdo nepochyboval, dodává Economist.

Dramatický rozchod s tradicí

Loni v dubnu na saúdský trůn usedl Mohamedův strýc Salmán a z prince se skutečně stal korunní princ. Byla to velká věc, „dramatický rozchod s tradicí“, zdůrazňuje britský magazín. Předchozích šest saúdských panovníků byli synové zakladatele dynastie a ještě několik jich zůstává naživu, předpokládalo se tedy, že nejdřív přijdou na řadu oni. Král ale rozhodl, že následnictví přejde na další generaci královské rodiny. Sedmapadesátiletý princ Mohamed bin Nájif je tak nyní oficiálně první na řadě, vysvětluje Economist.

V posledních měsících se ale zdá, že král Salmán opět změnil svůj názor. Na předání následnictví mladší generaci se nic nemění, panovník ale stále více coby svého nástupce upřednostňuje vlastního syna Mohameda bin Salmána. Jednatřicetiletý princ je ministrem obrany a má také titul zastupujícího korunního prince. Vedle obrany království má také na starosti zbavit Saúdskou Arábii závislosti na ropě, jejíž klesající cena táhne rychle dolů i prosperitu největší arabské ekonomiky.

Saúdský král Salman bin Abd al Aziz Al Saud | Foto: Wikimedia Commons Erin A. Kirk-Cuomo

Kvůli tomu se ostatně tento týden scházejí i zástupci členských zemí OPEC. Budou jednat o tom, zda Saúdská Arábie a Rusko produkci ropy nezmrazí, což by podle očekávání analytiků i samotných zemí mělo mít okamžitý dopad na cenu komodity. Ale zpět k tomu, co se děje v saúdské královské rodině.

Ministr obrany vs. tvrdý muž

Syn aktuálního krále má sice na starosti nejviditelnější problémy své země a je díky tomu na očích, byla by ale chyba předpokládat, že by se korunní princ bin Nájif nechal o trůn jen tak připravit, varuje Economist. Je to tvrdý muž, který za sebou má spoustu drsných a nebezpečných zážitků. V roce 2003 se mu například osobně vzdal vůdce Al-Káidy, argumentuje britský týdeník.

O šest let později, v roce 2009, pak bin Nájif málem přišel v podobné situaci o život. Setkal se totiž s údajně rehabilitovaným teroristou, který ale ve svém konečníku ukrýval bombu, kterou během schůzky odpálil, píše Economist.

Bezcitní Saúdové vraždili zraněné poutníky v Mekce, obvinil Chameneí Rijád

Číst článek

Spekulace o bin Nájifově odstavení z nástupnické linie trochu utichly po zasedání Valného shromáždění OSN z minulého týdne, kde Saúdskou Arábii reprezentoval právě korunní princ. Nicméně napětí mezi oběma muži, kteří se na veřejnosti „chladně respektují“, je dlouhodobě patrné, míní Economist.

Obraty mladého jestřába

Jako příklad uvádí vystupování mladšího prince ve vztahu k saúdskoarabskému angažmá v občanské válce v sousedním Jemenu. „Krátce poté, co se stal ministrem obrany, se choval jako mladý jestřáb, který zdůrazňoval své vedení,“ píše o mladém princi britský magazín, „neustále se scházel s generály, navštěvoval cizí země, vše samozřejmě s novináři v patách. Když se ale ukázalo, že rozhodnutí intervenovat v Jemenu nebylo nejšťastnější, tak obrátil a označil ho za kolektivní.” Jinými slovy, píše Economist, zatímco chválu by měl rád pro sebe, vina za nepovedené rozhodnutí by měla být sdílená.

„Zajímavé na tom je, že Mohamed bin Nájif veřejně nevystoupil a neřekl 'Ano, tak to bylo,' cituje Economist znalce saúdskoarabských poměrů, Bruce Riedela z Brookings Institution. Saúdové své království přitom vždy řídili na základě konsensu, podotýká k tomu Economist a dodává, že mnoho členů královské rodiny se zdráhá nechat Mohameda bin Salmána přeskočit svého staršího bratrance. Velkou přítěž pro něj nepředstavuje jen válka v Jemenu, nepříjemné jsou i jeho ekonomické reformy, které začínají pociťovat i obyvatelé země.

Ti navíc korunního prince bin Nájifa vnímají jako svého ochránce a - jak doplňuje Economist - coby spolehlivého a tvrdě pracujího partnera si ho cení i členové královské rodiny i západní diplomaté. Méně nadšení z něj pak jsou ochránci lidských práv, kteří mu vytýkají například to, že v lednu nechal popravit šíitského duchovního obviněného z terorismu.

Saúdská Arábie popravila 47 teroristů včetně šíitského duchovního. Okolní země protestují | Foto: Reuters

Saúdskou Arábii i její prince čekají těžké časy, zejména kvůli ekonomickým výkyvům, kterými země nyní prochází. Kdo je ustojí, se odhadnout nedá. Vsadit si ale můžete na jednu věc, uzavírá Economist, a sice že první jméno příštího saúdskoarabského krále bude Mohamed.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme