Kurdové dobyli zpět město Kobani, které na podzim obsadil Islámský stát

Po měsících bojů Kurdové hlásí, že dobyli zpět syrské město Kobani. To obsadili bojovníci Islámského státu vloni na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští bojovníci na hlídce v ulicích v Kobani

Kurdští bojovníci na hlídce v ulicích v Kobani | Zdroj: Reuters

Město při hranicích Sýrie a Turecka se stalo symbolem boje Kurdů proti radikálním islamistům. Agentury přinesly fotografie zachycující kurdské bojovníky, jak na pahorek nad Kobani vztyčují svou vlajku.

„Řekl bych ale, že je to spíše symbolické vítězství než vítězství, které by mělo nějaký velký taktický vojenský dopad,“ upozorňuje Jaromír Marek ze zahraniční redakce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kurdové dobyli zpět syrské město Kobani, obsazené bojovníky Islámského státu. Mluvil o tom Jaromír Marek ze zahraniční redakce

Kurdům se Kobani podařilo dobýt zpět přesně po čtyřech měsících a deseti dnech. „Na to, že šlo o 30-40tisícové městečko a přilehlé vesnice, tak je to poměrně dlouhá doba. I přesto, že několik posledních měsíců byly pozemní jednotky Kurdů podporovány vzdušnými údery spojeneckých sil vedených Spojenými státy,“ dodává Marek.

Od loňského podzimu se radikální islamisty zatím podařilo vytlačit pouze z jednoho procenta území, které předtím ovládli. „Takže jak vidět, i s tou leteckou podporou to nebude rozhodně tak jednoduché, jak to možná vypadalo,“ podotýká Jaromír Marek.

Z města Kobani a jeho okolí uprchlo loni do Turecka před postupujícími jednotkami Islámského státu 300 tisíc lidí. Zda a kdy se budou moci vrátit do svých domovů, je otázkou, protože podle televizních záběrů je město po čtyřech měsících bojů v ruinách.

Islámský stát - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme