Kurdští a arabští zpěváci bojují proti IS hity, na internetu mají miliony zhlédnutí

Takzvaný Islámský stát šíří svou propagandu hlavně na internetu. Profesionálně natočená videa mají přesvědčit potenciální stoupence a zastrašit protivníky. Stejnou zbraň ale začínají používat i ti, kteří proti Islámskému státu vedou boj. Videoklipy, na kterých blízkovýchodní popové hvězdy zpívají proti džihádistům, mají na internetu miliony zhlédnutí a těší se stále větší popularitě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Helly Luvová

Zpěvačka Helly Luvová | Zdroj: Reuters

Asi nejznámější je videoklip Revoluce kurdské zpěvačky Helly Luvové, vlastním jménem Helan Abdullaové.

Klip začíná obrazem na poklidný život kurdské vesničky, který náhle naruší dopadající střely. Záhy přijíždějí tanky, na kterých sedí vousatí džihádisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proti Islámskému státu se na Blízkém východě bojuje nejen zbraněmi, ale hity arabských a kurdských zpěváků. Více od Štěpána Macháčka

Z prchajících otřesených vesničanů se ale najednou vynořuje vysoká kráska ve zlatých botách na podpatku, v kurdských pytlovitých kalhotách a s červenobílou kostkovanou šálou na hlavě.

Neohroženě vykračuje přímo proti tanku a v dalším střihu se se samopalem v ruce zapojuje do řad kurdských bojovníků.

Helly Luvová zpívá anglicky, že Kurdové temným silám nepodlehnou a že proti nim nepřestanou bojovat. Klip už vidělo přes dva miliony lidí.

Zpěvačka Helly Luvová se narodila v íránské části Kurdistánu, jako malá ale s rodiči emigrovala na Západ. V angažovaných písních proti Islámskému státu ale není zdaleka sama.

Jiná kurdská zpěvačka Hozan Alinová ve svém klipu tančí ve vojenské uniformě mezi bojovníky pešmergy. Motiv ženské bojovnice je v kurdské kultuře oblíbený.

Hozan Alinová opěvuje pešmergu jako statečné ochránce Kurdistánu proti džihádistům. Islámskému státu ale vyhlásili válku i arabští zpěváci.

Nesmrtelný egyptský glosátor politického dění, lidový zpěvák Šaabán Abd ar-Rahím, si vzal džihádisty na mušku hned v několika písních.

V nápěvku, který je u Šaabána vždy stejný, parafrázuje titul Abú Bakra Bagdádího, když ho nazývá knížetem zločinců, namísto knížete věřících, který si Bagdádí přivlastnil.

Šaabán zpívá, že islám za Bagdádího a jeho skupinku bláznů nemůže. Po zveřejnění jeho písní údajně vyhrožoval Islámský stát zpěváku Šaabánu Abd ar-Rahímovi smrtí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme