Kvůli obrovskému přílivu uprchlíků zavřelo Turecko hranice se Sýrií

Turecko uzavřelo většinu hraničních přechodů se sousední Sýrií. Důvodem je masový příliv kurdských uprchlíků prchajících před postupujícími jednotkami radikálů z organizace Islámský stát. Za poslední dva dny uprchlo do Turecka přes 100 tisíc Kurdů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko uzavřelo většinu hraničních přechodů se sousední Sýrií

Turecko uzavřelo většinu hraničních přechodů se sousední Sýrií | Zdroj: Reuters

Otevřený nadále zůstává jediný hraniční přechod. Podle tureckého úřadu pro mimořádné situace proto, aby bylo možné příliv uprchlíků lépe organizačně zvládnout. Včetně případné zdravotní péče.

Většina uprchlíků pochází z okolí příhraničního města Ajn al-Arab, známého i pod kurdským názvem Kobane. V Turecku hledají bezpečné útočiště.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uzavření hraničních přechodů mezi Tureckem a Sýrií mluvil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Během tři a půl roku trvajícího konfliktu v Sýrii jsme dosud nezaznamenali, aby během dvou dní uprchlo sto tisíc lidí. Situace je vážná,“ říká Carol Batchelorová z úřadu OSN pro uprchlíky.

Podle tureckého vicepremiéra dosáhl počet kurdských běženců v Turecku 130 tisíc, další nejspíš přibudou. Celkem je v Turecku už bezmála milion uprchlíků ze Sýrie a země příliv dalších nezvládá.

„V politice se musí velmi často rozhodovat mezi dvěma špatnými řešeními. Jedno špatné řešení by bylo nechat hranice otevřené. Jen od pátku přišlo do Turecka 130 tisíc lidí a Turecko na takový příval není vybavené. Kromě toho se Turecko obává, že někteří kurdští bojovníci z Turecka, kteří míří opačným směrem, tedy bojovat do Sýrie s Islámským státem, by se pak mohli vrátit do Turecka a třeba i začít bojovat proti turecké vládě,“ říká komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák a dodává:

„Druhou špatnou možností je hranice uzavřít, což se nyní děje. To pak ale znamená, že Kurdy, ale i jiné obyvatele Sýrie, necháte napospas Islámskému státu. Je velmi těžké soudit, co mělo Turecko dělat. Pochopení můžeme mít, ale musíme říci, že tato druhá možnost je z mezinárodního hlediska špatná.“

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme