'Lékař, který plynuje své lidi a útočí na nemocnice.' Komisař OSN odsoudil Asada

Sýrii vede lékař - a přesto plynuje své vlastní lidi, útočí na nemocnice a bombarduje civilní čtvrti. Tak zhodnotil syrský režim v čele s Bašárem Asadem vysoký komisař OSN pro lidská práva. "Slova nemohou vyjádřit, jak hluboce tuto situaci odsuzuji," citovala úterní projev komisaře agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Raád Zaíd Husajn.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Raád Zaíd Husajn. | Zdroj: Reuters

"Toto je stát, v jehož čele stojí lékař, a přesto máme za to, že plynuje své vlastní lidi, útočí na nemocnice a bombarduje civilní čtvrti nevybíravými výbušnými zbraněmi; a desítky tisíc vězňů drží v nelidských podmínkách," řekl Zaíd Raád Zaíd Husajn.

Syrská armáda zaútočila na izraelské letouny nad Sýrií. Neúspěšně, kontruje Izrael

Číst článek

Vysoký komisař OSN odsoudil syrský vládní režim v otevírací řeči k 33. zasedání Rady pro lidská práva, který začalo v úterý v ženevském sídle OSN a potrvá tři týdny.

Zaíd dodal, že Sýrie je jedním z pětice států, jež rutinně odmítají spolupracovat s vyšetřovateli v oblasti lidských práv. Další jsou Bělorusko, Eritrea, KLDR a Írán, za problematické však komisař označil také Izrael a Venezuelu.

V projevu se Zaíd dotkl také války v Jemenu, jejíž průběh a okolnosti podle něj vyžadují vyšetřování nezávislým mezinárodním orgánem.

V Jemenu od roku 2014 trvá občanská válka (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Více pozornosti lidským právům byl podle něj měl věnovat také Bahrajn. "Uplynulé desetiletí opakovaně a trestuhodně jasně ukázalo, jak katastrofální může být výsledek toho, když se vláda pokusí rozbít hlas svého lidu místo toho, aby mu sloužila," kritizoval autoritářský blízkovýchodní režim proslulý násilím vůči svým oponentům.

Terčem komisařova projevu se stal také "nebezpečný" populismus světových politiků. "Dobře fungující demokracie čeká řada voleb, ve kterých se o úřad ucházejí nebezpeční xenofobové a bigotní lidé. To by, více než kdykoli předtím, mohlo určit budoucí cestu národů této planety," varoval Zaíd.

Radu pro lidská práva tvoří celkem 47 zemí. Jejím cílem je ochrana lidských práv napříč světem - za tímto účelem může také udělit mandát k vyšetření jejich porušování.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme