Lesní požár na severu Izraele se stále šíří

Plameny už na severu Izraele zničily více než 3000 hektarů lesa. Nejhorší požár v historii země zahubil nejméně 42 lidí a zničil desítky domů. Přírodní katastrofu se nedaří zabrzdit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael bojuje s nejhorším požárem ve své historii

Izrael bojuje s nejhorším požárem ve své historii | Zdroj: ČTK

Od rána se zasažená plocha zvětšila o polovinu. Izraelcům pomáhají hasičské týmy a letadla z celé řady blízkovýchodních i evropských států.

Jak připouštějí izraelští hasiči, nebýt zahraniční pomoci, byl by postup zkázy daleko rychlejší, hlásí z Haify blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Občasné optimistické zprávy o potlačení ohně se ale zatím střídají s hlášeními o náhlém otočení větru a dalším šíření požáru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Haifě sledoval situaci po celý den blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

„Tady opravdu fouká silný vítr, je sucho, a teď je důležitá jedna věc: v noci nemohou létat ta hasící letadla, která v tom hašení hrají klíčovou roli, to znamená, že oheň si teď dělá, co chce.“

„Zítra v 6:30 ráno by měl odstartovat ruský Iljušin 76 plný vody, což je zase úplně jiná kategorie hasicího zařízení, která může úplně změnit ten poměr sil mezi hasiči a pokračujícím požárem,“ říká náš zpravodaj.

Policie musela na několika místech evakuovat další tisíce lidí. Potýkala se i s těmi, kteří se chtěli navzdory nebezpečí podívat na své vypálené domovy.

Zkáza v těsné blízkosti Haify se netýká jen lidí, ale také přírody. Plameny pohltily národní park i několik rezervací. Z jednoho zookoutku například na poslední chvíli utekl personál. Zvířatům už ale jen stačil otevřít vrata a doufat.

Spekulace o žhářském útoku

Policisté zadrželi v souvislosti s požárem dva lidi, kteří měli být přistiženi při házení jakýchsi zápalných látek. V médiích se proto šíří spekulace o tom, že oheň byl založený úmyslně. Mimo to hlavní ohnisko se dnes navíc objevila dvě další, a tam se také spekuluje, že se mohlo jednat o žhářské útoky.

„Co je ale podstatné, policie je velmi opatrná s jakýmikoliv spekulacemi; neví, jestli založení požáru bylo úmyslné, jestli to byli pyromani, zlá vůle nebo něco jako teroristický útok. To jsou opravdu věci, se kterými se tady teď velmi citlivě zachází a nezachází se k nějakým rázným prohlášením,“ podotýká Břetislav Tureček.

Mezitím se v komentářích objevuje domácí kritika, že když Izrael není připravený na ohnivý živel, nemohl by uspět ani v případě války nebo masivního teroristického útoku.

Vláda na kritiku říká: Snažíme se dělat, co můžeme, připouštíme, že to nezvládáme vlastními silami, nebudeme teď řešit příčiny, ale fakt je, že my nemáme tak velká letadla, jako třeba Španělsko nebo Řecko, a proto jsme požádali o pomoc zahraniční kolegy.

Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme