Letiště v Šarm aš-Šajchu prošetřují experti. Egypťané doufají v obnovení ruských letů

Na letišti v egyptském letovisku Šarm aš-Šejch vyhodnocují ruští experti bezpečnostní opatření. Egyptské úřady tak doufají, že Rusko konečně obnoví lety svých společností do oblíbené turistické destinace. Stále trvající zákaz je důsledkem pádu ruského charterového airbusu krátce po odletu ze Šarm aš-Šejchu loni v říjnu. Podle Moskvy se jednalo o teroristický útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kontroly na letišti Šarm aš-Šajch

Bezpečnostní kontroly na letišti Šarm aš-Šajch | Zdroj: Reuters

Ruské úřady zatím neuvedly, kdy by znovu povolily lety do Egypta. Egyptský ministr civilního letectví nedávno uvedl, že to bude v říjnu, ale konkrétní datum bude jistě záležet na výsledcích šetření, které teď ruští experti na egyptských letištích provádějí.

Egypťané dokonce zřejmě splní některé speciální ruské požadavky jako například to, že zaměstnanci letiště budou puštěni do práce po kontrole otisků prstů. Dokonce Rusku nabídli, že zřídí speciální terminál jen pro ruské turisty na letišti v Šarm aš-Šejchu.

Zákaz od ruských úřadů pro lety ruských letadel však neplatí jen pro letiště v Šarm aš-Šejchu ale i všechna ostatní letiště v Egyptě. Zastavené jsou nejen lety charterových společností ale i pravidelné lety společnosti Aeroflot a EgyptAir.

Zákazy se pomalu ruší

Některé země už zákaz letů do Egypta stáhly. Například německé společnosti do egyptských letovisek už létají. Třeba Británie ale stále vyčkává podobně jako Rusko, přičemž britští turisté jsou početně hned za těmi ruskými.

Například turecká společnost Turkish Airlines oznámila, že obnovuje lety do Šarm aš-Šejchu od 10. září.

Všichni doufají, že příští sezóna v Egyptě bude už normální, protože škody, které zákazy a odliv turistů zanechaly na turistickém ruchu, jsou opravdu velké.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme