Libanon oznámil odhalení izraelského špionážního zařízení

Libanon oznámil odhalení dvou špionážních zařízení, kterými údajně Izrael sledoval dění v této arabské zemi. Libanonská televize odvysílala fotografie vysílačů s izraelskými výrobními štítky. Židovský stát se k věci oficiálně nevyjádřil. Je to ale další případ, kdy Bejrút informuje o špionážních aktivitách svého jižního souseda. Libanon už zatkl desítky svých občanů pro podezření, že Izraeli pomáhali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odminování Libanonu

odminování Libanonu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Zařízení nalezená v horách nad Bejrútem vypadala na první pohled jako velké balvany. V některých prý byly vysílače a kamery, v dalších baterie na několik let provozu.

Izraelský deník Jerusalem Post spekuluje, že pokud je do Libanonu opravdu nechal umístit Izrael, pak se jedná o velký úder jeho výzvědným aktivitám. Zařízení prý totiž mohlo monitorovat například přesuny zbraní pro libanonské hnutí Hizballáh.

V uplynulých měsících Bejrút ohlásil odhalení několika špionážních sítí, které údajně pracovaly pro židovský stát. V místním tisku se objevila informace, že některé z dopadených lidí Izrael pro špionáž cvičil v České republice.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme