Libanon pobouřilo zastavení vojenské pomoci od Američanů

Pozastavení americké vojenské pomoci libanonské armádě pobouřilo přední politiky v Bejrútu. Americký kongres zmrazil pomoc ve výši 100 miliónů dolarů poté, co libanonští vojáci minulý týden vyvolali krvavý pohraniční střet s Izraelem. Americké ministerstvo zahraničí teď vzkázalo, že pokud má vojenská pomoc pokračovat, budou si Američané klást podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Bejrútu

Centrum Bejrútu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Mluvčí americké diplomacie řekl, že určité záruky požadují Spojené státy od každé země, kam posílají své zbraně. Bejrút ale takový model odmítá, protože Libanonci prý musejí mít možnost hájit svou suverenitu, a to i proti útokům ze strany židovského státu.

Libanonský ministr obrany Elías Murr prohlásil, že zbrojní dodávky spojené s nějakými podmínkami Bejrút odmítne. Jak doslova řekl, takovou pomoc si mohou Američané nechat, anebo ji mohou poslat Izraelcům.

Ve Spojených státech zároveň panují obavy, že vzniklé vakuum by mohl svými dodávkami vyplnit Teherán. V září má navíc do Bejrútu přijet íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme