Libanonský Bejrút má za sebou víkend plný nepokojů. Lidé protestují proti vládě

V ulicích libanonského Bejrútu už několik týdnů hnijí odpadky a tamním obyvatelům už došla trpělivost. Metropole má za sebou neklidný víkend plný demonstrací, které nakonec přerostly až v násilné protivládní protesty. Při střetech s bezpečnostními složkami utrpělo v neděli zranění 40 protestujících a 30 policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty kvůli problémům s vyvážením odpadu se proměnily v protivládní demonstrace

Protesty kvůli problémům s vyvážením odpadu se proměnily v protivládní demonstrace | Zdroj: Reuters

Odpadky se v ulicích metropole hromadí už od minulého měsíce a jde o tisíce tun. Není je totiž kam vyvážet.

Obyvatelé vesnic, kteří žijí v okolí největší skládky v zemi, k ní zablokovali přístup. Chtějí si tak od úřadů vynutit její uzavření kvůli zápachu, který se ze skládky line.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Bejrútu protestovali proti problémům s vyvážením odpadu i vládě. Při střetech s bezpečnostními složkami utrpělo zranění 40 protestujících

Lidé v Bejrútu tak sice nejdříve vyšli protestovat proti odpadkové krizi, postupně ale začali dávat najevo i svou frustraci z dalších a dlouhodobějších problémů v zemi.

V těchto dnech vláda čelí nátlaku veřejnosti a lidé volají po rezignaci celého kabinetu, který je podle nich zkorumpovaný a zdiskreditovaný, jak řekl jeden z demonstrantů: „Politici jsou gangsteři a šéfové mafií. Dostali se k moci a teď ji zneužívají.“

Dění v Libanonu také dlouhodobě ovlivňuje válka v sousední Sýrii. S ní souvisí rozsáhlá uprchlická krize, se kterou se musí země potýkat.

Libanon také nemá od loňského května prezidenta, protože ho parlament není schopný zvolit. Stát je navíc rozdělený nejen v otázkách politiky, ale i náboženství. Podle premiéra Tammám Saláma je Libanon na pokraji zhroucení.

„Může přijít doba, kdy už nebudeme moct vydávat dluhopisy na krytí našich dluhů a staneme se zhrouceným státem. Jestli tato vláda urychleně nepodnikne zásadní rozhodnutí, bude kolaps Libanonu pravděpodobnější. Upřímně, já se nebudu na takovém kolapsu podílet,“ řekl premiér.

Původně měli lidé v Bejrútu vyjít do ulic znovu dnes večer. Kvůli násilnostem z víkendových protestů ale demonstraci odložili.

Bezpečnostní složky proti protestujícím použily slzný plyn a vodní děla. Lidé tak mají obavy z dalších možných střetů. Tvrdý zásah odsoudila i vláda a chce potrestat viníky.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme