Libye odmítá zásahy evropských námořních sil ve Středozemním moři

Armáda mezinárodně uznané libyjské vlády pohrozila Evropské unii, že zaútočí na jakoukoliv loď, která nebude mít pro vstup do libyjských vod povolení. Reaguje tak na pondělní souhlas zástupců osmadvacítky se spuštěním protipašerácké mise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci

Uprchlíci | Zdroj: Reuters

„Jakákoli loď, kterou nalezneme v libyjských vodách bez předchozí spolupráce nebo povolení, se stane terčem našich vzdušných sil,“ uvedl velitel libyjského letectva generál Sakr Džaruší.

Ministři zahraničí evropské osmadvacítky na pondělním zasedání v Lucemburku rozhodli o spuštění operace, jejímž cílem bude v první fázi získání co největšího množství informací o pašeráckých sítích či o lodích užívaných k přepravě migrantů přes Středozemní moře do Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Libyi a o její reakci na protipašeráckou operaci EU mluvil blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Teprve další fáze operace by vyžadovala souhlas Rady bezpečnosti OSN a případně i dotčených zemí jako je právě Libye.

V této severoafrické zemi vládne ale od pádu diktátorského režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011 chaos. Kromě mezinárodně uznávané vlády premiéra Abdalláha Sáního v Al-Bajdá, která ovládá východ země, tu působí také islamistická vláda s kontrolou nad západem země včetně metropole Tripolisu.

„Domnívám se, že je to tak, že vláda v Al-Bajdá, která je mezinárodně uznávaná, se snažila vyslat upozornění, že se s ní musí počítat. Dost možná se tato vláda bojí toho, že by Evropská unie případně mohla tuto vládu obejít a jednat s konkurenční vládou v Tripolisu,“ poznamenal blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

Mocenského vakua navíc využívají různé ozbrojené skupiny, včetně islamistických radikálů hlásících se k organizaci Islámský stát, která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii. Letos na území Evropy dorazilo už přes 100 tisíc migrantů a tisíce jich nebezpečnou cestu přes Středozemní moře nepřežily.

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme