Lovec nacistů Wiesenthal byl prý agentem Mossadu

Lovec nacistů Simon Wiesenthal byl prý agentem Mossadu. Nová Wiesenthalova biografie tvrdí, že se známý Rakušan objevil na výplatní pásce izraelské tajné služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Autorem knihy je Tom Segev, novinář izarelského listu Haartez, který také píše, že je nutné přehodnotit názor, že izraelská vláda se o zmizelé nacisty vesměs nezajímala až do roku 1960, kdy byl v Argentině dopaden Adolf Eichmann.

„Tyhle informace nejsou nijak šokující. Kdo se zajímá o život Simona Wiesenthala, ví, že on sám se nikdy netajil svými kontakty s pracovníky izraelské tajné služby, dokonce to uvedl i ve své knize. I kdyby byl pracovníkem Mossadu, tak je to naprosto logické. Kdo jiný by mu mohl zajistit podporu, finanční injekce apod. Sám vím, jak je obtížné se nacistickými zločinci zabývat, když pracujete na vlastní pěst,“ komentoval „nové“ informace historik Stanislav Motl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Motl mluvil o Simonu Wiesenthalovi na Rádiu Česko

Zároveň podle něj samozřejmě není pravda, že se začal Izrael začal zajímat o nacistické zločince až v roce 1960. Sám Wiesenthal ve svých knížkách píše o svých kontaktech, které měl třeba v padesátých letech.

O Wiesenthalově roli při dopadení „architekta holocaustu" Adolfa Eichmanna se dodnes vedou spory. Isser Harel, někdejší šéf Mossadu, tvrdil, že Wiesenthal na chycení Eichmanna neměl žádný podíl. Podle nové knihy to byl ale právě on, kdo v roce 1953 upozornil na to, že se Eichmann skrývá v Argentině.

„Opět to není pravda. V roce 1954 Wiesenthal přerušil svoji činnost, protože na ni neměl peníze. V roce 1958 za ním přijeli dva pracovníci izraelské tajné služby, kteří ho přímo vyzvali k tomu, aby v činnosti pokračoval,“ pokračoval Motl.

Wiesenthal zajistil Eichmannův portrét

Pracovníci Mossadu podle Motla hodně hovoří o tom, že existoval maďarský Žid jménem Lájoš Molnár, který se stal agentem tajné služby a podařilo se mu proniknout do německé kolonie v Argentině a našel tam důstojníka argentinské tajné služby, který údajně za deset tisíc dolarů poskytl klíčovou informaci, která vedla k Eichmannově dopadení.

„S Wiesenthalem jsem na toto téma mluvil osobně. On skutečně upozornil už po válce na to, že je Eichmann naživu. V té době se na základě prohlášení českého švagra Eichmanna tvrdilo, že nacistický zločinec už není naživu. Wiesenthal tedy zjistil, že Eichmann žije a pomocí vatikánských kruhů se dostal do Argentiny. Dokázal také získat aktuální portrét Adolfa Eichmanna, který si pracovníci izraelské tajné služby v roce 1959 odvezli z Lince,“ vysvětlil historik.

Eichmann byl dopaden v roce 1960 a o dva roky později pověšen. Wiesenthal s jeho popravou nesouhlasil, tvrdí novinář Segev s odkazem na dosud neznámou korespondenci. Wiesenthal prý byl přesvědčen, že Eichmann ještě neřekl všechno, co věděl.

„Znám desítky lidí, kteří přežili holocaust a nepřáli si Eichmannovu popravu. Wiesenthal říkal, že Eichmann má více informací, které nebyly vytěženy. Navíc měl zásadu, že chtěl spravedlnost a ne pomstu. Říkal, že pro Eichmanna by byl větší trest, kdyby žil v izraelském vězení a viděl jak stát Izrael roste,“ dodal Motl.

Kniha „Simon Wiesenthal: Život a legendy" vychází v Americe

Kniha „Simon Wiesenthal: Život a legendy" vychází tento týden v Americe a v šesti dalších zemích. Segev, komentátor izraelského deníku Haaretz, tvrdí, že mu Wiesenthalova dcera Paulinka Kreisbergová umožnila neomezený přístup k otcovým dokumentům. 300 000 z nich dosud veřejnost nezná.

Segev v nich narazil na jména, která neznal. Později zjistil, že to byli agenti Mossadu a prostředníci. Se třemi z nich hovořil a z rozhovorů vyplynulo, že Wiesenthal, který přežil holocaust a zemřel ve věku 96 let v roce 2005 ve Vídni, byl nejprve zaměstnancem politického oddělení izraelského ministerstva zahraničí.

A později ho prý zaměstnal samotný Mossad. Tajná služba měla financovat i zřízení jeho první kanceláře ve Vídni, platila mu měsíční mzdu a zajistila mu izraelský pas. Wiesenthalovo krycí jméno prý bylo Theocrat.

Martina Mašková, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme