Mezinárodní organizace pro migraci evakuovala z Jemenu prvních pět Čechů

Pět Čechů v neděli odletělo z válkou zmítaného Jemenu do Súdánu. Evakuace dalších českých občanů se chystá na příští dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jemen sužuje občanská válka. Na snímku povstalci ze skupiny Húsiů

Jemen sužuje občanská válka. Na snímku povstalci ze skupiny Húsiů | Zdroj: ČTK

V Jemenu podle Mezinárodní organizace pro migraci čeká na záchranu ještě asi 16 tisíc cizinců. Některé odhady hovoří o tom, že mezi nimi může být až 40 českých občanů a jejich rodinných příslušníků.

Mezinárodní organizaci pro migraci se s pomocí charterového letu v neděli podařilo evakuovat 143 cizinců, včetně Čechů. A další jsou na řadě.

Podle Michaely Lagronové z ministerstva zahraničí zatím nejsou známé přesné počty českých občanů v Jemenu:

„Z našeho konzulárního oddělení nám počty nebyli schopni říci, protože se neustále vyvíjejí. Jednou je to 15 lidí, pak je to 30 lidí, pak je to zase jinak. Jsou v tom totiž i smíšené páry a podobně.“

Evakuaci stovek až tisíců lidí z Jemenu už provedly mimo jiné Indie, Čína a Rusko.

V Jemenu zuří konflikt mezi šíitskými povstalci a režimem prezidenta Abdar Rabbúa Mansúrá Hádího, který uprchl v březnu ze země. Na jeho straně se do něho vložila leteckými útoky také Saúdská Arábie a její regionálními spojenci. Šíitské rebely, kteří fakticky ovládli metropoli Saná a snaží se i o dobytí významného jihojemenského přístavu Adenu, zase podporuje Írán.

Vojenská situace v Jemenu - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

ČTK, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme