Mírová jednání o Sýrii se opět odkládají, do Ženevy zatím nepřijede syrská opozice

Syrská opozice na mírová jednání do Ženevy nepřijede. Svou účast podmiňovala zastavením palby a uvolněním vojenské blokády syrských měst. Nic z toho se ale zatím nestalo. Zástupci opozice tak zůstávají v saúdskoarabském Rijádu. Rozhovory, které mají za cíl stabilizovat situaci v Sýrii, se odkládají už po několikáté. Podle původních plánů měly začít 1. ledna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní vyslanec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura

Zvláštní vyslanec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura | Zdroj: Reuters

Do Ženevy k nepřímým jednáním dorazí zřejmě jen syrská vládní delegace. Zvláštní vyslanec Spojených národů pro Sýrii Staffan de Mistura ale věří, že by se opozice mohla připojit o několik dní později.

„Uvnitř opozice jsou neshody v tom, zda mají být kroky dobré vůle ze strany režimu podmínkou k rozhovorům, nebo zda se mají řešit až během jednání. K těmto krokům patří zastavení palby, ukončení blokády měst a jejich otevření pro humanitární pomoc,“ řekl Českému rozhlasu zástupce syrské opozice v Egyptě Džamál Sulajmán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrská opozice na mírová jednání do Ženevy nepřijede, nedočkala se splnění svých podmínek. Podrobnosti má zpravodaj Štěpán Macháček

Káhirská syrská platforma představuje sekulární a liberální část opozice. Džamál Sulajmán přesto vítá účast islamistů.

„Účast ozbrojených islamistických skupin v syrské opozici má svou výhodu. Pokud by se totiž hypoteticky dospělo na jednáních k nějaké politické dohodě, pak právě tyto skupiny budou schopné realizovat dohody přímo v terénu,“ vysvětlil.

Nepozvání Kurdů je podle Džamála Sulajmána chybou. Vyloučení jedné z největších opozičních skupin pokládá do budoucna za nebezpečné.

„Kurdskou stranu PYD nikdo k jednáním nepřizval, protože to odmítlo Turecko. To není žádné tajemství. Já si ale myslím, že by v Ženevě být měla. Přece jen je to velká opoziční frakce, i když se s nimi v mnoha věcech neshodujeme,“ myslí si Džamál Sulajmán, představitel syrské opozice v Egyptě.

Sýrie | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme